Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve třísměnném provozu. Jde o rovnoměrné rozvržení pracovní doby. Jako první v pořadí začíná noční směna v neděli ve 22. hod. Vedení nařídilo noční směně práci přesčas z pátku na sobotu. Je to 6. směna v týdnu. Běžná výroba.

Zákoník práce říká: ve dnech pracovního klidu lze nařídit práci přesčas jen výjimečně z taxativně vymezených důvodů a současně říká, že tam, kde zaměstnanec koná práci v nočních směnách, začíná den prac. klidu hodinou nástupu 1. směny. To je u nás pátek 22. hod. Domnívám se, že zaměstnavatel porušuje Zákoník práce. Vedení říká, že je to OK. Odkazuje se na § 92 odst. 3 ZP. Postupuje vedení v souladu se ZP, když se při nařizování práce přesčas odvolává na § 92 odst. 3 ZP? Nebo porušuje ZP § 93 odst. 2 (§91 odst. 2 až 4)? Může být v uvedeném případě noční směně nařízena práce přesčas z pátku na sobotu? Děkuji, Karolína.

ODPOVĚĎ:
Pokud se zaměstnavatel odkazuje na § 90 odst. 2 ZP, pak by přistoupil ke zkrácení odpočinku mezi dvěma směnami na 8 hodin – to by bylo možné pouze pokud by dále následovala další směna, která by však nebyla až po 11 hodinách, ale již po 8 hodinách. Dále by pak musel zaměstnavatel následující dobu odpočinku prodloužit o dobu jeho předchozího zkrácení. Pokud byste pracovala v noční směně od 22:00 do 6:00 a došlo by ke zkrácení doby odpočinku, pak byste musela nastoupit do práce již ve 14:00. Po odpracování směny (8 hod.) byste pak měla nárok na odpočinek v trvání 11+3, tj. 14 hodin.
Ve svém dotazu píšete, že Vám byla nařízena práce přesčas – zřejmě se tedy nejedná o zkrácení odpočinku mezi směnami dle § 90 odst. 2. Práci přesčas lze nařídit na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami a za stanovených podmínek i na dny pracovního klidu. Jestliže tedy zaměstnavatel nařídil práci přesčas, pak máte nárok na veškeré finanční náhrady, které zákon s prací přesčas spojuje.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Práce přesčas - pravidla podle Zákoníku práce
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.