Počet stránek ve webu: 43.319

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Měla bych dotaz ohledně náhrady za ztrátu na výdělku po pracovním úrazu. Od 20.11.2018 mi byla vyplácená náhrada za ztrátu na výdělku po pracovním úraze při registraci na ÚP. Poté jsem byla zaměstnaná u jiné firmy, renta mi byla doplácena do výše nižšího výdělku.

Od května 2024 budu opět v registraci ÚP a nechápu co znamená přesně výše minimální mzdy při první registraci. Znamená to, že mi bude jako minimální mzda odečtena částka 12.200 Kč z roku 2018, nebo nynější ve výši 18.900 Kč? Děkuji Sandra.

 

ODPOVĚĎ:
K výpočtu výše náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (tzv. renty) při evidenci na úřadě práce v minulosti přistupovaly pojišťovny, které ji vyplácely, dvojím způsobem. Zatímco Kooperativa pojišťovna vycházela při výpočtu výše náhrady z výše minimální mzdy při první evidenci na úřadě práce, Česká pojišťovna zohledňovala při výpočtu postupný růst minimální mzdy. V důsledku tohoto rozdílného přístupu zůstávala náhrada některých lidí stále stejná, zatímco jiným se při opakovaných evidencích na úřadě práce náhrada snižovala nebo jim dokonce nárok na náhradu zcela zanikl.
Aby došlo k odstranění těchto nerovností a vytvoření jednotného postupu, byl s účinností od 1. října 2018 novelizován zákoník práce, a to tak, že při evidenci na úřadě práce se za výdělek po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání považuje výdělek ve výši minimální mzdy platné v den prvního zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání. To znamená, že i při evidenci na úřadě práce v roce 2024 Vám bude započítána minimální mzda v době Vaší první evidence po pracovním úrazu - tedy minimální mzda z roku 2018 ve výši 12 200 Kč.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.