Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Po skončení dlouhodobé pracovní neschopnosti jsem byla zaměstnavatelem odeslána na mimořádnou prohlídku. Lékař pracovněprávních služeb vydal dne 31.8.2023 posudek: zdravotně způsobilá s podmínkou - zvedání břemen do 5 kg. Následně jsem v termínu od 1.9.-12.9.2023 čerpala dovolenou, kterou mi zaměstnavatel podepsal.

Po ukončení dovolené jsem písemně dne 13.9.2023 požádala dle § 41 zákona č. 262/2002 Sb. , zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů o převedení na jinou práci ze zdravotních důvodů. Dne 20.9.2013 jsem obdržela výpověď z pracovního poměru podle ust. par. 52 písm. e) zákoníku práce. Protože zaměstnavatel nemůže splnit povinnost převést mě na jinou práci, která by byla vhodná.   Byla mi dána dvouměsíční výpovědní lhůta a sděleno, že mi do skončení pracovního poměru nepřísluší plat ani jeho náhrada.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 41 odst. 1 písm. a) zákoníku práce platí, že zaměstnavatel je povinen převést zaměstnance na jinou práci, pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci.
Zaměstnavatel tedy má povinnost převést zaměstnance na jinou práci, případně s ním rozvázat pracovní poměr výpovědí. Jestliže zaměstnavatel takovou práci nemá, vznikají překážky na straně zaměstnavatele. Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v § 207 (zde nejsou podstatné), poskytne mu zaměstnavatel náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.
Tedy celou výpovědní dobu bude doma s nárokem na náhradu platu ve výši průměrného výdělku.
Doporučuji proto nejprve jednat se zaměstnavatelem a v případě, že nebude ochoten k nápravě, obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www. suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.