Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn měl v zaměstnání před koncem zkušební doby pracovní úraz. Nyní mu skončila pracovní neschopnost, žádal zaměstnavatele o vyplacení bolestného, ten ho přesměroval na svou účetní a ta mu sdělila, že měl o bolestné žádat do 3 dnů od úrazu, že teď už mu nic nevyplatí, a nadále s ním nekomunikují. Tudíž mu neposlali k vyplnění ani žádný formulář o bolestném.

Je postup zaměstnavatele správný? Má syn šanci na vyplacení bolestného? Když se mu úraz stal, tak u lékaře byl, ale ten mu o možnosti výplaty bolestného řekl až při sundavání sádry (resp. , že si o něj má zažádat), tedy cca před 14 dny.   Kvůli tomuto pracovnímu úrazu byl syn měsíc a půl v pracovní neschopnosti, a když neschopnost skončila, dal mu zaměstnavatel výpověď, zřejmě si mezitím našel jiného zaměstnance. Předem děkuji za doporučení, jak postupovat.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o bolestné, je postup zaměstnavatele nesprávný. Bolestné je hodnoceno až ve chvíli, kdy je ukončena léčba, do té doby není možné body, podle nichž se bolestné určuje zhodnotit.
K výpočtu bolestného obdrží zaměstnanec formulář pojišťovny zaměstnavatele k vyplnění jeho ošetřujícím lékařem.
Bolestné se vypočítá podle nařízení vlády č. 276/2015 Sb. , kdy každé položce zranění jsou stanoveny body. 1 bod má hodnotu 393,06 Kč v roce 2023.
V tuto chvíli tedy Váš syn požádá zaměstnavatele o formulář pro vyplacení bolestného, který zanese k vyplnění svému ošetřujícímu lékaři.
Pokud nebude zaměstnavatel reagovat, doporučuji upozornit jej na jeho povinnosti a informovat jej, že pokud je nezačne plnit, budete kontaktovat místně příslušný inspektorát práce. V případě, že zaměstnavatel ani po té nebude spolupracovat, doporučuji se na inspektorát práce skutečně obrátit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.