Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji u společnosti s prodejem elektra již tři roky (2020-2023), nicméně jsme malá firma a nemá mě při dovolené kdo zastoupit. Z toho důvodu, protože soucítím s firmou, jsem si bral méně dovolené než mám uznáno zákonem (první rok jen týden, ten další rok asi dva). Zaměstnavatel mi sám čerpání dovolené neurčil, ač mu to prý ukládá zákon, ani mi ji sám od sebe neproplatil po konci roku.

Tím pádem mám 'technicky' nevyčerpáno asi 10 týdnů dovolené.   Četl jsem na internetu, že taková dovolená se nepřevádí? Chci nyní ukončit pracovní poměr a dovolenou bych chtěl proplatit případně vyčerpat při výpovědní lhůtě. Šéf se se mnou ústně dohodl, že mi 4 týdny proplatí a 2 týdny převede, zbytek dovolené je ze současného roku. Stále mi nedal ani korunu. Jakým paragrafem se mohu na šéfa obrátit, aby mi proplatil dovolenou, případně kolik si jí mohu legálně vyčerpat? Poznámka: Pracovní smlouva byla velmi strohá a vesměs je tam uvedeno, že se dovolená i ukončení pracovního poměru řídí zákoníkem práce.

 

ODPOVĚĎ:
Žádná dovolená nikdy nezaniká. Pokud není vyčerpána, je převedena do dalšího roku. Podle § 218 odst. 4 zákoníku práce platí, že není-li čerpání dovolené určeno nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku, má právo určit čerpání dovolené rovněž zaměstnanec. Čerpání dovolené je zaměstnanec povinen písemně oznámit zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnavatelem na jiné době oznámení. Starou dovolenou tedy můžete vyčerpat zcela dle svého uvážení, jen to musíte ve stanovené lhůtě oznámit zaměstnavateli.
Podle § 222 odst. 2 zákoníku práce platí, že zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru.
Nevyčerpanou dovolenou Vám tedy musí zaměstnavatel proplatit při ukončení pracovního poměru, a to v nejbližším výplatním termínu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.