Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji na pozici vedoucího dne v supermarketu, s tím, že mi zaměstnavatel zaručil k pracovní smlouvě dodatek o speciálním přípatku za tuto funkci, mám dotaz, zda:
1. V případě, že dodatek byl prodloužen již podruhé na dobu neurčitou, musí být (stejně jako pracovní smlouva) již potřetí být prodloužen rovněž na dobu neurčitou?

2. Dodatek ke smlouvě byl sjednán pouze do konce ledna 2023, přesto s vědomím zaměstnavatele jsem vykonával činnosti spojující se s tímto dodatkem smlouvy (v interním systému jsem i zjistil, že příplatek mi byl zrušen, přestože práci vykonávám nadále) Je to legální ze strany zaměstnavatele? Hrozí mu postih?
Děkuji za odpovědi.

 

ODPOVĚĎ:
1. Pokud se dodatek týká pouze odměňování, pravidlo třikrát a dost, který platí na pracovní smlouvy na dobu určitou, se na něj nevztahuje.
2. Pokud se jedná o speciální příplatek, který byl stanoven dodatkem a byl benefitem za výkon funkce, kdy podmínky pro jeho vznik nejsou upraveny právním předpisem, pak se jedná o nenárokovou složku mzdy a o jejím přiznání či nepřiznání může zaměstnavatel rozhodovat zcela volně.
Postih by v takovém případě hrozil pouze v případě, že jiná zaměstnanci na stejné nebo obdobné pozici by byli odměňováni jinak a ve Vašem případě by pro odebrání neexistoval relevantní důvod. Pak by se mohlo jednat o diskriminaci v odměňování.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.