Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnavatel strhává osobní ohodnocení mzdy za návštěvu lékaře. Pokud si zajdu k lékaři, přinesu potvrzenou propustku, zaměstnavatel žádá strhnutí osobního ohodnocení 25% za neodpracovanou dobu do 1 dne za měsíc. Doba od 1 dne do 3 dnů je sankciována 50% osobního ohodnocení. Pokud jsem v pracovní neschopnosti déle než 3 dny, strhne mi 100% osobního ohodnocení.

Mohu si to napravovat jako náhradní volno. Pokud v příštím měsíci lékaře nenavštívím, ani nemám PN, nebo OČR, stržené osobní ohodnocení z minulého měsíce mi vrátí. Může to takto praktikovat? Ve finále si beru dovolenou, napracovávám hodiny, abych o peníze v daném měsíci nepřišel, nebo prskám bacil na všechny a děti nám hlídá babička. Prý to je právně podložené.

 

ODPOVĚĎ:
Návštěva lékaře je zákonem uznanou překážkou v práci, za niž náleží náhrada mzdy.
Pravidla pro osobní ohodnocení jsou uvedena v zákoníku práce pro platovou sféru, přesto však zaměstnavatel nemůže takto finančně trestat zaměstnance za to, že na jeho straně nastala překážka, kterou nejenže zákon uznává, ale ještě zaměstnanci přiznává náhradu mzdy.
Postup zaměstnavatele je v rozporu s právními předpisy. Doporučuji obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.