Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl jsem zaměstnán v menší dopravně-stavební firmě jako dispečer na HPP. Pracovní smlouva ze dne 8.11.2021 byla smlouva na dobu určitou do 31.12.2021, se zkušební dobou 3 měsíce. Nastoupil jsem s tím, že nemám zkušenost se stavebnictvím/zemními pracemi. Okolo 20.11.2021 odjel jednatel společnosti na dovolenou do Asie s avizovaným návratem v polovině ledna 2022.

Ocitl jsem se ve firmě defacto sám. Dne 22.12.2021 mi byla bez ohlášení doručena Výpověď pracovního poměru ve zkušební době k 22.12.2021, bez udání důvodu. Odevzdal jsem svěřené prostředky (auto, telefon, počítač), výpověď jsem podepsal a v práci skončil. Výplatní termín dle Pracovní smlouvy a mzdového výměru je 10. den v měsíci. Tedy včera (24.01.2022) tj. 10.1.2022 jsem očekával příchozí mzdu na svůj bankovní účet. Nestalo se tak.   Mzdový výměr je na 57.700 Kč hrubého měsíčně. Žádné nenárokovatelné složky mzdy výměr neobsahuje. Jedná se tzv. o fixní mzdu. Kontaktoval jsem tedy písemně (SMS) jednatele firmy s dotazem, zda je nějaký problém s mojí mzdou za prosinec 2021. Jako odpověď jsem obdržel vyjádření, cituji: "Prosím respektujte můj odpočinek čerpám řádnou dovolenou." Účetní firmy mi následně vzkázala, že pan jednatel mi předá mzdu osobně 24.1.2022 po svém návratu z dovolené. Pan jednatel následně ještě uvedl, že jsem mu ve firmě způsobil "bordel". Neobdržel jsem žádný vytýkací dopis a ani si nejsem vědom, zcela upřímně, žádného "bordelu", nebo že bych jakkoli poškodil jméno společnosti, nebo společnost jinak finančně nebo provozně poškodil. Naopak mám za to, že jsem svoji práci odváděl maximálně zodpovědně a s vysokým nasazením. Podmínkou vyplacení mzdy dle Pracovní smlouvy je odevzdání výkazu práce, který jsem při svém odchodu nevyplnil, protože jsem na to v rámci té situace nepomyslel. Vyplním ho zítra (26.01.2022) a odešlu. Výpověď z jeho strany je patrně v pořádku, na to mají ve zkušební době právo obě strany. Jde mi o mzdu za prosinec 2021. Protože mám doma dvě děti, žádám Vás o radu a odpovědi na několik zásadních otázek.
1) Jak mám postupovat, abych nyní nic nezanedbal a zbytečně se o peníze nepřipravil?
2) Má zaměstnavatel vůbec na takové jednání nárok dle zákoníku práce?
3) Jak mám postupovat 24.1.2022 až se setkám s panem jednatelem?
V příloze zasílám k nahlédnutí Pracovní smlouvu, Mzdový výměr, Dohodu o přidělení zaměstnance, Hmotnou odpovědnost a Výpověď ve zkušební době.
Děkuji Vám, Ctibor.

 

ODPOVĚĎ:
Výplatní termín je dohodu mezi zaměstnanec a zaměstnavatelem. Z hlediska možného dalšího postupu zaměstnance je důležitý § 141 odst. 1 zákoníku práce, který říká, že mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.
Mzda za prosinec 2021 tedy může být vyplacena až do konce ledna 2022, teprve poté dojde k prodlení. Pokud by zaměstnavatel nevyplatil mzdu do konce ledna, je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce, soud nebo na úřad práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.