Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnán asi 24 let (nyní 4/2020) v jedné firmě. Už před vypuknutím pandemie situace s firmou nebyla nijak růžová. Spekulovalo se, že by měly snad propouštět, tak teď myslím že to přijde. Dne 17.3.2020 jsem nastoupil na ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření škol (nařízení MZDR-covid-19).

Dle normálního stavu, kdy by došlo k propouštění zaměstnanců, tak mám nárok na 7 průměrných platů. Jde mi o to, že při ošetřovném mi dny (výplatu) proplácí stát a od zaměstnavatele budu mít tento měsíc asi 0 Kč na výplatě. Jak je to s průměrným výdělkem během tohoto opatření. Nevím, jak dlouho budu doma (někde straší s červnem jako s termínem nástupu do škol) a pokud bych měl 3 měsíce po sobě 0 Kč. Jak je to s odstupným. Jak se v tomto případě postupuje? Rozhodné období? atd. Budou mi počítat průměr z posledních 3 měsíců i když jsem byl na ošetřovném? Nebo to nemohou a brali by jako průměrnou mzdu období před nástupem na ošetřovné? Jak se v tomto případě postupuje? Děkuji za odpověď. S pozdravem Václav.

 

ODPOVĚĎ:
V případě, že v rozhodném období nelze vypočítat průměrný výdělek, použije se pro výpočet tzv. pravděpodobný výdělek. Podle § 355 zákoníku práce platí, že jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.
Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.