Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Ve firmě jsem pracovala od 12/2007. V 01/2017 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou (PPM). Po ukončení PPM před nástupem na rodičovskou dovolenou mi byla pouze proplacena nevybraná dovolená. Nyní ke dni ukončení rodičovské dovolené (k 17.2.2020) jsem podepsala dohodu o rozvázání PP pro nadbytečnost s odstupným 5 platů.

Z čeho se počítá odstupné? Můžu pro svoji kontrolu použít poslední průměrnou mzdu uvedenou na výplatní pásce, kde se proplácela dovolená? Případně by se průměr počítal ze mzdy za leden 2017, kdy jsem měla poslední známý příjem (mimo náhrad) i když jsem odpracovala před nástupem PPM jen asi 5 pracovních dní? Částka, kterou jsem od firmy obdržela na účet mi přijde nízká (daň vypočítat umím a počítala jsem i se solidární daní). Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pro výpočet se použije tzv. pravděpodobný výdělek, který je upravený v § 355 zákoníku práce. Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.
Nebude se jako rozhodující brát mzda za leden 2017, ale mzda dosahovaná na obdobné pozici ve chvíli výpočtu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.