Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, zda je nárok na příplatek za práci o víkendu a ve státní svátek? Režim krátký/dlouhý týden, jedna směna = 12 hodin. Obor gastronomie, konkrétně pekařství. Pokud ano, v jaké výši? Zároveň bych ráda věděla jak fungují přesčasy v tomto režimu a jejich případná kompenzace?

Pokud je přesčas např. 2 hodiny, jedna směna tedy dosáhne 14 hodin a v průběhu měsíce je celkový součet přesčasů mezi 15 až 30 hodinami, lze nárokovat proplacení této doby? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Příplatek za práci v sobotu a v neděli je poskytován podle § 118 zákoníku práce, a to nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku.
Příplatek za práci ve svátek je vyplácen podle § 115 zákoníku práce, a to nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna (tedy příplatek je 100%, pokud není poskytnuto náhradní volno).
Za práci přesčas je poskytován příplatek podle § 114 zákoníku práce, a to nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna.
V případě, že zaměstnavatel příplatky nevyplácí, dopouští se přestupku nevyplacení části mzdy. Je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce, okamžitě zrušit pracovní poměr podle § 56, kdy zaměstnanci přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Nevyplacenou část mzdy je možné vymáhat soudně až tři roky zpětně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.