Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnavatel mi chce dát ke konci října 2019 výpověď z pracovního poměru s výpovědní lhůtou 2. měsíce. Pracovní poměr skončí 31.12.2019. Je to ze zákona legální, aby mi nemuseli dát odstupné. Dále prý nemusí uvádět důvody výpovědi. Pokud během výpovědní lhůty onemocním, jsem pořád jejich zaměstnancem?

Případně, že onemocním-li až v lednu tj. po skončení výpovědní lhůty a stihnu-li to do 7 kalendářních dní - jsem pořád jejich zaměstnancem? Děkuji za odpovědi. Oldřich.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až h) zákoníku práce. Ve výpovědi musí být přesně specifikovaný výpovědní důvod, jinak ji lez napadnout jako neplatnou.
Nárok na vyplacení odstupného vzniká v případech, kdy je výpověď dána podle § 52 písm. a) až d) zákoníku práce. I proto je nezbytné, aby byl výpovědní důvod ve výpovědi uveden.
Pokud onemocníte ve výpovědní době, uplatní se § 53 odst. 2 zákoníku práce, podle něhož byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Pokud onemocníte po skončení pracovního poměru během následujících 7 dnů, vznikne Vám nárok na výplatu nemocenské, a to od 15. dne nemoci, neboť prvních 14 dnů hradí zaměstnavatel náhradu mzdy. Pokud pracovní poměr netrvá, náhrada vyplácena není.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.