Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako prodavačka ve vinotéce 2009-2019. Můj zaměstnavatel si pronajímá obchod v obchodním centru. V pracovní smlouvě mám jako místo výkonu práce tuto vinotéku. Majitel obchodního centra bude provádět rekonstrukci a na 2 měsíce celé centrum uzavře. Nejbližší vinotéka mého zaměstnavatele je v jiném městě cca 50 km.

Náleží mi náhrada mzdy z provozních důvodů (80%) nebo z jiných důvodů (100%) za ty 2 měsíce uzavřené provozovny? A může mě zaměstnavatel nutit k jiným pracím (práce na Vinohrady apod)? Děkuji za odpověď

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 207 písm. a) zákoníku práce platí, že nemůže-li zaměstnanec konat práci pro přechodnou závadu způsobenou jinými provozními příčinami, jde o prostoj, a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku.
Podle § 41 odst. 5 zákoníku práce nemůže-li zaměstnanec konat práci pro prostoj nebo pro přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy, může ho zaměstnavatel převést na jinou práci, než byla sjednána v pracovní smlouvě, jen v případě, že zaměstnanec s převedením souhlasí.
Převedení na jinou práci, která neodpovídá Vaší pracovní smlouvě (záleží na vymezení druhu práce ve Vaší smlouvě) je možné jen s Vaším souhlasem. Pokud zaměstnavatel jinou práci nemá, nebo nebudete souhlasit, náleží Vám náhrada mzdy nejméně ve výši 80% průměrného výdělku (zaměstnavatel tedy může vyplácet i náhradu vyšší).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.