Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2009 měl můj syn těžký pracovní úraz levé ruky a kolene. V současné době se ukázalo, že po stálých bolestech kolene syn absolvoval magnetickou rezonanci a byl zjištěn přetrženy křížový vaz, který je ješte následkem pracovního úrazu. Aktuálně to bude vyžadovat operaci kolene - plastiku a dlouhodobou nemocenskou.
Bude mít syn nárok na proplacení náhrady do 100% mzdy a případného odškodnění. Dnes (09.08.2019) pracuje již u jiné firmy. Prosím o postup, který by měl učinit. Děkuji. Karel.

ODPOVĚĎ:
V případě případu Vašeho syna bude rozhodné, zda byl pracovní úraz 2009 jeho bývalým zaměstnavatelem uznán (pro účely další odpovědi, předpokládám, že uznán byl). Zaměstnavatel mu tehdy pravděpodobně poskytl příslušné plnění - zejména náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a po jejím skončení, náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady spojené s léčením, příp. náhradu věcné škody.
Nově bude třeba se obrátit na původního zaměstnavatele a informovat ho vývoji zdravotního stavu po pracovním úrazu. Lze předpokládat, že se bude zaměstnavatel bránit s tím, že od pracovního úrazu uplynulo již 10 let.
Zaměstnavatel by se měl následně obrátit na svou pojišťovnu, u které je pojištěn.
Lze předpokládat, že bude zaměstnavatel, resp. pojišťovna požadovat např. znalecké posudky, které prokážou, že nastalá porucha zdraví (přetržené vazy) je následek pracovního úrazu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.