Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 1.1.2019 pracuji v nepřetržitém provozu na poloviční úvazek. Směny si plánuji sama měsíc dopředu, jak chci. Většinou pracuji od 8h do 14h, ale ne každý den. Počet hodin, které musím v daném měsíci odpracovat počítám tak, že: Počet pracovních dnů x 4 hodiny (například v únoru to bylo 20 dní x 4 = 80 hodin; v březnu 21 dní x 4 = 84 hodin). Daný počet odpracovaných hodin mi na konce měsíce musí sedět.

Moje otázka je, jak vypočítat počet hodin v dubnu, když jsou tam 2 svátky? Zaměstnavatel říká, že i svátky musím počítat jako pracovní dny, protože je to nepřetržitý provoz. A tedy, že mám počítat 22 dní x 4 hodiny. Tudíž musím odpracovat 88 hodin. Já mám ale od 18.4. do 23.4. dovolenou a zaměstnavatel mi to počítá jak 4 dny dovolené (2 dny z toho jsou ale přeci státní svátek). A že když tyto 2 svátky nebudu mít dovolenou a ani nepůjdu do práce, musím si těch, v mém případě 8 hodin, odpracovat.
Má zaměstnavatel opravdu pravdu a nebo ne? V lednu jsem 1.1. v práci nebyla, svátek mi nezaplatili a ještě jsem si to musela nadpracovat.
Děkuji.   Magda

ODPOVĚĎ:
Jestliže máte na den, na který připadá svátek rozvrženu směnu, ale nepracujete, protože čerpáte dovolenou, považuje se směna za odpracovanou a není nutné ji napracovávat.
Podle § 348 odst. 1 písm. b) zákoníku práce se za výkon práce považuje doba dovolené.
Postup byl nesprávný i v případě 1.1., pokud jste na tento den měla rozvrženu směnu v rámci nepřetržitého provozu.
Pokud však nejsou na dny, na něž připadá svátek, směny rozvrženy, není svátek považován za výkon práce a so pracovní doby se nezapočítávají.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Státní svátek s rozvrženou směnou a dovolenou - čerpá se dovolená nebo se považuje den (směna) za odpracovanou?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.