Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.50 (2 hlasů)

Při parkování vozidla mi někdo poškodil pravý blatník u služebního vozidla. Zaměstnavatel po mne chce náhradu škody a pojišťovna mi nechce dát plnění pojistky, protože jsem nezpůsobil škodu já. Má právo zaměstnavatel na náhradu?

ODPOVĚĎ:
Dle § 250/1 zákoníku práce platí, že:
"Zaměstnanec je povinen nahradit zaměstnavateli škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním."
Za poškození blatníku služebního automobilu byste proto odpovídal pouze tehdy, pokud byste toto poškození zaviněně (tedy úmyslně či z nedbalosti) způsobil. Pokud však byl blatník poškozen jinou osobou, přičemž Vy jste toto poškození nezapříčinil, nenesete za vzniklou škodu žádnou odpovědnost (a zaměstnavatel není tudíž oprávněn po Vás požadovat náhradu vzniklé škody).
Svému zaměstnavateli můžete připomenout znění § 250/3 zákoníku práce, dle něhož platí, že:
"Zaměstnavatel je povinen prokázat zavinění zaměstnance ..."
Aby se po Vás tedy mohl zaměstnavatel úspěšně domáhat náhrady vzniklé škody, musel by nejdříve prokázat (tedy nikoli pouze tvrdit, nýbrž podepřít konkrétními a jednoznačnými důkazy), že poškození blatníku služebního automobilu jste způsobil Vy, a to úmyslně či z nedbalosti. Předpokládám, že zaměstnavatel nebude takového prokázání schopen.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.