Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v obchodě a jsme dva, co máme hmotnou odpovědnost. Kolega je již druhý týden v karanténě a já jsem nastoupila na paragraf s nemocným dítětem. Manažerka si vzala ode mě klíč s tím, že se musí obchod otevřít a bude se prodávat. Nic jsem nepodepisovala, žádné předání. Nyní tam prodávají brigádnice z cizích prodejen. Vím nejméně o pěti.

Chtěla bych se vrátit za pár dní do práce. Mám právo požadovat inventuru nebo je jiný způsob, jak v tuto chvíli postupovat než si znovu vezmu klíč? Kolega se k tomu nijak nevyjádřil. Ale já mám obavy z velkých škod, které budeme muset uhradit. Dekuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 252 odst. 1 zákoníku práce říká, že byla-li se zaměstnancem uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování (dále jen „dohoda o odpovědnosti za svěřené hodnoty“), za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny, je povinen nahradit zaměstnavateli schodek vzniklý na těchto hodnotách.
Důležitá je věta "s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny, " Vzhledem k tomu, že jste neměla možnost s hodnotami nakládat a na pracoviště byl navíc přidělen jiný zaměstnanec/zaměstnanci (§ 253), je možné se odpovědnosti zprostit. S ohledem na výše uvedené, je možné požádat zaměstnavatele o inventuru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.