Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 1.1.2019 jsem nastoupila do zaměstnání na dobu neurčitou. Po cca dvou letech jsem nastoupila na mateřskou a následně rodičovskou dovolenou. A nevím, jaké jsou moje práva/povinnosti v případě dalšího dítěte a další MD, potažmo RD (na jaké příspěvky mám nárok), jelikož společnost je od 14.4.2021 v insolvenci, respektive v tento den byl dle justice ustanoven insolvenční správce? Zde uvádím pár dotazů pro lepší orientaci:

- 14.4.2020 nástup na MD do 26.10.2020
- následně čerpání dovolené do 25.11.2020
- nástup na RD od 1.11.2020 (dáno na 3 roky)
Zatím mi od společnosti nepřišlo žádné oznámení ani ukončení pracovního poměru. Zajímá mě, jestli mám nárok na mateřskou dovolenou v případě dalšího dítěte a kdy nejpozději bych musela na mateřskou dovolenou nastoupit? Zda mám dle novely zákoníku práce nárok na dovolenou? Nebo jak se celá tato věc řeší, když je společnost v insolvenci a nikdo mi zatím neukončil pracovní poměr? V případě, že bych nečekala druhé dítě, jaký je, prosím, postup? Děkuji moc a jsem s pozdravem, Judita.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nebyl ukončen pracovní poměr, na nárocích pro mateřskou či rodičovskou dovolenou a peněžitou podporu v mateřství a rodičovský příspěvek se nic nemění.
Nárok na dovolenou vzniká za čerpání mateřské dovolené a po novele zákoníku práce také i do výše dvacetinásobku stanovené týdenní pracovní doby nebo dvacetinásobku kratší týdenní pracovní doby se pro účely dovolené považuje za výkon práce doba zameškaná v témže kalendářním roce z důvodu čerpání rodičovské dovolené.
V případě, že nebudete čekat druhé dítě, je třeba před návratem do zaměstnání kontaktovat insolvenčního správce, který vstupuje do postavení zaměstnavatele, a další kroky dohodnout s ním. Insolvence zaměstnavatele nemusí vždy znamenat zrušení zaměstnavatele a ukončení pracovního poměru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.