Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Od 01/2018 pracuji u firmy jako řidič dodávkového vozidla. 3.9.2019 mi domů osobně donesl šéf firmy (celkem 2 zaměstnanci) Dohodu o rozvázání pracovního poměru - pro opakované porušení pracovních postupů. Jelikož si nejsem ničeho vědom, natož opakovaně (nikdy jsem nedostal žádnou ani ústní ani písemnou výtku), tuto Dohodu jsem nepodepsal.

Šéf na můj SMS dotaz následující den, zda mám přijít do práce odpověděl, že ne. Nedostal jsem za celou dobu trvání pracovního poměru ani jednu výplatní pásku. Nemám přehled o tom, kolik mi zbývá dovolené, výplatu mi posílal na účet v různých rozdílných částkách. Podle mých výpočtů to někoikrát nebyla částka, kterou bych podle pracovní smlouvy (s ohledem na odvody a daně) měl dostat. Dokonce mi jedna výlata chybí. Doporučeným dopisem jsem šéfa vyzval, aby mi doplatil mzdy, dodal všechny výplatní pásky a pokud trvá na Výpovědi, tak aby tuto mi dal ze strany zaměstnavatele, např. pro nadbytečnost s 2 měsíční výpovědní lhůtou a odstupným, protože výslovně nesouhlasím s jeho tvrzením o opakovaném porušení pracovních postupů. Dopis jsem poslal dne 6.9.2019, nedostal jsem žádnou odpověď. Paní účetní je externí, nezvedá mi telefon. Chtěl jsem získat výlatní pásky přímo od ní. Jak mám prosím vymoci výplatní pásky, případně doplatky platu - pokud byly špatně spočítány, a chybějící mzdu? Nevím co mám dělat, kam a na koho se obrátit. Mám se kvůli nestandardním postupům obrátit na Inspektorát práce? Děkuji Libor.

 

ODPOVĚĎ:
V takovém případě by bylo vhodné osobně se dostavit do zaměstnání a trvat na přidělování práce, protože pracovní poměr trvá. Pokud nebude práce přidělována, oznámit, že trváte na pokračování pracovního poměru a následně se obrátit na místně příslušný inspektorát práce. Pokud nebude vyplacena mzda za tento měsíc, je možné okamžitě zrušit pracovní poměr podle § 56 odst. 1 zákoníku práce. Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby.
Stanovit povinnost doplatiti dlužnou mzdu však může pouze soud. Bylo by proto nutné obrátit se na sod prostřednictvím žaloby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.