Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Ve firmě, kde pracuji, působí odbory a na základě kolektivní smlouvy jsou všem zaměstnancům poskytovány benefity. Mimo jiné i flexi passy a příspěvky na volnočasové aktivity dětí. 2019 se v kolektivní smlouvě objevila větička u těchto dvou benefitů, že se netýkají zaměstnanců na mateřské dovolené a rodičovské dovolené.

Na internetu jsem, ale našla několik právnických článků, kde se píše, že po dobu MD by měl zaměstnavatel poskytovat veškeré benefity, aby nedošlo k porušení antidiskriminačního zákona a nerovného zacházení, zvláště v době kdy se zaměstnanci ani nesmí přidělovat práce. Viz článek níže.
https://www.law.muni.cz/sborniky/pracpravo2015/files/010.html
Chci se zeptat, zda je to tedy opravdu tak a na tyto dva benefity mám na MD nárok? Druhý podobný dotaz: jsem členkou odborů a tyto poskytují nad rámec kolektivní smlouvy benefity pro své členy: příspěvek na rekreaci, na kulturu a příspěvek na kroužky pro děti. I zde se 2019 nově objevila podmínka, že se netýká zaměstnanců na MD a RD. Platí prosím i zde stejný princip a po dobu MD mi odbory tyto příspěvky mají poskytovat? Po položení dotazu na personální oddělení mi bylo pouze sděleno, že po dobu MD i RD jsem v mimoevidencnim stavu a tudíž na benefity právní nárok není. Předem děkuji za odpovědi! S pozdravem Pavlína.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 3 odst. 4 vyhlášky ministerstva vnitra o fondu kulturních a sociálních potřeb na poskytnutí příspěvku nebo jiné plnění z fondu není právní nárok. Jedná se o vyhlášku č. 114/2002 Sb. Byla zmíněna proto, že soudy při posuzování soukromého sektoru analogicky tuto vyhlášku používají.
Téma diskriminace při poskytování benefitů je velmi diskutované a názory rozdílné. Soudy však diskriminaci konstatují, alespoň prozatím, pouze v naprosto jasných případech, např. v případě poskytování příspěvku na životní pojištění pouze některým zaměstnancům. V ostatních případech, pokud zaměstnavatel stanoví jasná pravidla pro poskytování benefitů a dokáže odůvodnit výjimky a v rámci těchto výjimek postupuje u všech zaměstnanců stejně, obvykle diskriminace konstatována není. Stejný přístup platí i benefity poskytované členům odborů.
Právo na rovné zacházení není možné chápat jako „rovnost za každou cenu“ a mezi zaměstnanci lze co do plnění jim poskytovaných rozlišovat. Vždy však musí být rozdílné zacházení postaveno na ospravedlnitelném důvodu, který souvisí s povahou (účelem) plnění.
Vzhledem k tomu, že jde o benefit, který není nárokový, může zaměstnavatel stanovit podmínky čerpání tohoto benefitu dle svého uvážení, pokud tato pravidla nebudou zjevně diskriminační (např. že by některá zaměstnankyně mohla příspěvek čerpat a jiná nikoli).
Diskuze o správnosti tohoto výkladu jsou vedeny, ale zatím převažuje výše uvedený názor.


  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Diskriminace zaměstnankyň na MD, RD - nepřidělování benefitů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.