Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Pracuji jako učitelka anglického jazyka na gymnáziu a ředitel mi oznámil, že mi sníží pracovní úvazek. Bohužel mi ho snížil již dva předešlé roky a to nejprve na 19 a pak na 16 hodin a já jsem to v dobré víře, že mi úvazek opět navýší na plný, tj. 21 hodin, podepsala. Ovšem nyní mi úvazek chce snížit na 15 hodin s odůvodněním, že se přihlásilo málo dětí a tudíž je málo hodin pro všechny angličtináře (otevře jen 4 třídy namísto 5).

Na naší škole je ale už dlouhá léta běžnou praxí, že ředitel povoluje mnoho částečných úvazkům těm, kteří o to požádají. To je asi v pořádku, nejsem si jistá.
Celkem je u nás 15 učitelů angličtiny. Z toho sedm učí pouze angličtinu. Úvazky těchto sedmi učitelů jsou postupně 19, 24, 4, 6, 11, 6 a 16 hodin. Když se to sečte, jde o celkem 81 hodin. Když se to vydělí plným úvazkem 21h, tak vyjdou 4 úvazky. Čili sedm lidí učí 4 úvazky. Přijde mi to těžko pochopitelné).
Chtěla bych se proto zeptat, jestli musím přistoupit na snížení úvazku a jestli je taková praxe mnoha neúplných úvazků běžná. Jestli ředitel postupuje správně.
Pro mě jde samozřejmě o významné snížení platu asi o 5-6 tisíc Kč a ostatní věci, jako FKSP, osobní ohodnocení apod. , které jsou taky pokráceny.
Argument ředitele je jediný a to, že kdyby v budoucnu všichni s částečnými úvazky (+ ty na MD) chtěli plný, tak pro ně nebude mít práci. Zaměstná raději mnoho lidí na částečné úvazky, než méně lidí na úvazky plné.
Nevím, jak se můžu proto takovému argumentu bránit. Výsledky mé práce jsou celkem měřitelné, jde o výsledky u státních maturitních zkoušek, které jsou nadprůměrné. Ale to ho nezajímá.
Děkuji, Irma

 

ODPOVĚĎ:
Způsob poskládání úvazků tak, aby byla zajištěna výuka, je zcel na rozhodnutí ředitele. Pokud pokládá za vhodnější, zaměstnat 7 lidí na kratší úvazek než 4 lidi na plný, nelze se proti tomu nijak bránit.
Zkrácení úvazku může proběhnout pouze s Vaším souhlasem. Odmítnete-li však uzavřít se zaměstnavatelem dohodu o změně obsahu pracovního poměru spočívající ve sjednání kratší pracovní doby, je vůči Vám možné uplatnit výpovědní důvod pro nadbytečnost uvedený v § 52 písm. c) zákoníku práce. Při tomto výpovědním důvodu vzniká nárok na odstupné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.