Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme zaměstnání na hlavní pracovní poměr HPP přes úřad práce ÚP na obci. Jako náplň práce - úklid veřejného prostranství. Jsme tam od září 2018, dělali jsme těžkou práci. Ta skončila a staly jsme se obětí šikany. Třeba jsme šly sekat hřbitov, pak druhý den po nás vystartovala, že neumíme kolem sebe a byly tam i sprostě slova a že máme sekat vše - i to co se nikdy nesekalo. My jsme nové a nevíme co se kde má sekat a nikdo nám nic neřekl, nezaškolil nás o rozsahu sekání travního porosu.

Tak jsme šly tedy sekat trávu kde chtěla, tam kde jsem se sekačkou nevylezla jsem vytrvalá ručně bylo to pod lavičkou a pomníčku načež paní starostka vyběhla a řekla co tam "do prdele" dělám, že neslyší sekačku. Slušně jsem jí řekla že vytrhávání vysokou trávu kde lidé sedávají. Seřvala mě jako malého smrada. 27.5.2019 jsem šla pro propustku k lékaři - podotýkám u lékaře sem celých 9 měsíců nebyla. Starostka po mě a jedné začala řvát, že "furt" něco máme a že má sto chutí nám dát výpověď. Jsme na smlouvu do konce srpna 2019. Všechny se modlime, aby už byl srpen ten nátlak a řev a chodit se strachem co máme do práce co nás zase čeká je děsně. 27.5.2019 mě sledovala zda jedu k lékaři a jak dlouho tam jsem. Je toto normální? Co 14 dnů po nás křičí a my nevíme proč. Místo aby řešila vše s naším šéfem, kterého nám přidělila, tak se vozí po nás. Já se už asi před 3 týdny málem v práci sesypala. Začala jsem před holkama brečet. Mám v takové práci zůstávat nebo její chování nahálásit na inspekci práce www.suip.cz? Celá obec ví jak se k nám chová, protože po nás řve na veřejnosti. Jsou i svědci z oblasti běžných obyvatel dané obce. Je to ponižující, dehonestuje nás to.
Jak prosím postupovat mám kontaktovat ÚP, tedy úřad práce který obci na nás dává dotace? Děkuji, Leona

 

ODPOVĚĎ:
Z Vámi uvedeného vyplývá, že by se mohlo jednat o bossing. Bossing a jeho postihování není v zákoně nijak upraveno, pro tyto situace jsou využívána ustanovení týkající se diskriminace a jednání se jen velmi těžko prokazuje. Z odborné literatury vyplývá, že tato diskriminační jednání jsou zatím „pod rozlišovací“ schopností inspektorátů práce i soudů.
Je proto možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce www.suip.cz, ale je nutné počítat s tím, že prokazovat jednání dosahující míry bossingu a diskriminace bude obtížné. Výhodou jsou svědecké výpovědi občanů obce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.