Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dotaz se týká matky: během pracovní neschopnosti, jelikož měla paragraf na svého syna, dostala vytýkací dopis od zaměstnavatelky. Jako důvod uvedla, že zkazila zakázku před neschopností (krejčová v chráněné dílně). Před doručením vytýkacího dopisu byla neustále atakována zprávami od nadřízené. Následující týden měla plánovanou dovolenou, ale šla do práce v domnění, že si to s nadřízenou vyříká mezi 4 očima.

Během této konverzace jí nadřízená nutila do návštěvy odborného lékaře, resp. psychiatra. Řekla jí, že toto její chování během pracovní doby není adekvátní a že s největší pravděpodobností má poruchu schizofrenního rázu. Podložila to změnami nálad, ačkoliv by věděla přesné symptomy této nemoci.
Matka, celá vyděšená, mi ihned volala, protože jsem zdravotník. Vše jsem jí vysvětlil a uklidnil jí. Dnes (13.04.2019) následovala zpráva od své kolegyně, zástupkyně vedoucí, s odkazy a texty o duševních poruchách.
Můj dotaz zní, zda je toto chování adekvátní z hlediska občanského a pracovní práva. Děkuji, Vilém

 

ODPOVĚĎ:
Zaslání vytýkacího dopis v době ošetřování člena rodiny je zcel a v souladu se zákonem.
Stejně tak v případě pochybností o zdravotní způsobilosti zaměstnance k práci může zaměstnavatel odeslat zaměstnance na prohlídku, ale pouze k poskytovateli pracovně-lékařských služeb. Až tento závodní lékař může například indikovat návštěvu specialisty.
Jednání nadřízené tedy není v souladu se zákonem. Pokud by podobné chování pokračovalo, bylo by pravděpodobně možné označit je za bossing.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odeslání zaměstnace zaměstnavatelem k psychiatrovi - může to nadřízený, vedoucí nebo majitel firmy udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.