Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak mohu, prosím, zjistit co je a co není mojí náplní práce, pokud neexistuje žádný dokument, který by náplň práce specifikoval a pracovní smlouva je sjednána na pozici marketingového pracovníka? 2x měsíčně mi zaměstnavatel nařizuje kopírovat cca 300 faktur pro externího účetního a jelikož je teď podstav s řidiči dodávek, tak mě chce nechat zhruba 1-3x týdně jezdit dodávkou a vozit zboží k zákazníkům.

Také musím 1x za 2 týdny počítat tržby na pokladně. Mohu tyto činnosti odmítnout (nebo alespoň některé? ), aniž bych riskoval porušení pracovní kázně a následnou výpověď? Jde mi o to, že kvůli těmto činnostem nestíhám plnit svoje činnosti spadající do oblasti mého sjednaného druhu práce (marketing) a musím pak pracovat přesčas, který mi NENÍ proplacen. Děkuji, zdraví Filip

ODPOVĚĎ:
Pokud není výslovně stanovena náplň práce, je nutné řešit, zda ukládané úkoly odpovídají druhu práce uvedenému v pracovní smlouvě. Pokud není u daného zaměstnavatele obvyklé, že by marketingový pracovník vykonával i tyto činnosti, pak se zřejmě nejedná o úkoly odpovídající sjednanému druhu práce a je možné je odmítnout.
Pokud je vykonávána práce přesčas a je nařízená nebo rozsah práce je takový, že není možné tuto práci vykonat v řádné pracovní době, musí být přesčasová práce proplacena.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Neproplacení přesčasu zaměstnavatelem - vymáhání neproplacené složky mzdy
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.