Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Již 14 let pracuji jako učitelka u jedné školy. Vždy mám však pracovní smlouvu na dobu určitou a to pouze na dva roky. Prý nemám požadované vzdělání. Studuji tedy VŠ požadovaný obor a již jsem ve 3.ročníku. Nyní jsem ovšem těhotná a v únoru 2011 chci jít na mateřskou. Pracovní smlouvu mám však do 31.června 2011. Mám nárok po mateřské na stejné pracovní místo? Nebo o toto místo přijdu úplně vzhledem k smlouvě na dobu určitou? Co mám dělat? Zaměstnavatel mi přeci nemůže několikrát dát smlouvu pouze na dobu určitou. Petra


ODPOVĚĎ:
U smlouvy na dobu určitou jste z práce omluvena z důvodu mateřské dovolené. Vaše nemocenské pojištění, podle kterého se mateřská dovolená vyplácí, trvá po celou dobu této mateřské dovolené, ale pracovní smlouva se neprodlužuje.
Nemáte tedy nárok na původní pracovní místo.

Opakované prodlužování pracovní smlouvy na dobu neuričtou Zákoník práce nedovoluje, a stanoví jasný postup, jak zabránit další smlouvě na dobu určitou. Tu musí zaměstnanec využít, v tomto případě to již nebude možné, proto smlouva zanikne uplynutím doby.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.