Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem zaměstnanec O.D. KIKA Letňany. V listopadu si mě zástupce ředitele pozval do kanceláře k podpisu hodinové výpovědi bez udání důvodu a bez nároku na odstupné, formou dohody o ukončení pracovního poměru. Tuto dohodu jsem nepodepsala a navrhla, že si ji vezmu domů, abych se s ní mohla řádně seznámit. Bylo na mě v tu chvili "řváno" a vyhrožováno, že si na mě něco najdou a ještě budu ráda, když budu moci odejít.

Ihned po té, než jsem sešla z druhého parta do přízemí (z kanceláře vedení na své pracoviště) mi byl zablokován přístup do počítače (přístupové heslo), takže jsem již nemohla dál dělat svoji práci reklamačního technika, neboť vše se vyřizuje na počítači. Bylo mi nařízeno, že mám jít do skladu, kde jsem musela přerovnávat krabice se zbožím, mnohdy těžšími jak 15 kg z jedné palety na druhou. Druhý den mě nechali to samé zboži přerovnávat zpět na původní místo, příčemž mi zástupce ředitele jednoznačně řekl, že toto budu dělat tak dlouho dokud "nedostanu rozum" a sama nepožádám o ukončení pracovního poměru. Poté jsem se psychicky zhroutila a pokusila se o sebevraždu. Léčila jsem se v Bohnicích a nyní docházím do deního stacionáře. Od listopadu jsem v pracovní neschopnosti.
Dne 25.6. jsem měla schůzku v KIKA kde jsem jim navrhla, že ukončím pracovní poměr dohodou, ale za podmínky, že dostanu řádné odchodné ve výši tří platů. Toto odmítli a navíc mě napadli, že jsem údajně v pracovní neschopnosti pracovala, čímž jsem porušila léčebný režim. Skutečnost je taková, že jsem si hledala a stále hledám jiné místo a jeden zaměstnavatel do KIKA napsal, že jsem u něho údajně pracovala, čož není pravda, neměla jsem žádnou smlouvu, nedostala žádné peníze ani nebyla přihlášena na sociálce, FÚ ani zdravotní pojišťovně. Dozvěděla jsem se, že majitel společnosti, který tento dopis napsal je dobrý známý hlavní účetní KIKA. Tedy se domnívám, že je to další z kroků KIKA proti mně.
Vzhledem k tomu, že dostávám pouze nemocenskou a bydlím se svojí jedenáctiletou dceru v podnájmu, požádala jsem zaměstnavatele o proplacení dovoloené za rok 2009, neboť je předpokload, že si ji již nebudu moci vybrat. Toto mi bylo odmítnuto s tím, že vědí, že tam mám cca 10.000,- Kč, ale dokud neukončím pracovní poměr, nic nedostanu.
V současné době si zaměstnavatel najmul advokátku, která ho zastupuje vůči mé osobě. Zdá se mi to být neadekvátní jednání s přihlédnutím k tomu, že vlastně chci jen nějakou rozumnou dohodu .
Prosím o radu, jak mám dále postupovat, zda mám podat nějakou žalobu na zaměstnavatele, popřípadě, zda nedošlo ke spáchání trestného činu ublížení na zdraví (pracovní neschopnost mám již od listopadu loňského roku a při zmínce o mém zaměstnavateli dochází ke zhoršení mého psychického stavu).
Prosím též o radu, zda je zaměstnavatel v tomto případě povinen mi proplatit nevyčerpanou dovolenou.
Předem děkuji za vaši odpověď a radu. Zdenka

ODPOVĚĎ:
Chování Vašeho nadřízeného je naprosto protiprávní už od samého začátku. V prvé řadě máte právo prostudovat si jakýkoliv dokument, než jej podepíšete. Dále, pokud Vám zaměstnavatel neumožnil přístup k počítači, který potřebujete ke své práci, nemusíte v žádném případě vykonávat jinou práci, než tu, kterou máte uvedenu ve Vaší pracovní smlouvě. Nedostatek práce, nebo nezajištění pracovních podmínek jde vždy k tíži zaměstnavatele. Proto práci ve skladu odmítněte.

Nařčení, že pracujete v době pracovní neschopnosti, je v tuto chvíli jen další útok. Nikdy nebudou moci prokázat, že jste bez smlouvy pracovala, zvlášť s ohledem na Váš zdravotní stav.

Pokud jde o dovolenou, její čerpání určuje zaměstnavatel, takže může skutečně čekat až do konce roku.  Doporučuji zaslat dopis Vašemu zaměstnavateli, že se hodláte ihned po ukončení nemocenské vrátit na své původní místo s tím, že již budete pracovat jen podle práce, kterou máte vymezen jako předmět činnosti v pracovní smlouvě. Pokud Vám to nebude umožněno, budete i tak vyžadovat mzdu – na kterou máte nárok. Pokud tedy chce tomuto scénáři zabránit, ať Vám dá výpověď s tříměsíčním odstupným, jak stanoví zákon. V případě, že ani po tomto dopise nebude možné se domluvit, musíte tak skutečně učinit a poté žalovat zaměstnavatele na náhradu škody ušlé mzdy. Pokud totiž do práce nepřijdete Vy, může Vám zaměstnavatel skutečně výpověď bez odstupného dát.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.