Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel v září 2009 nastoupil do nové firmy. Ve smlouvě podepsal, že pokud od firmy odejde do 3 let, bude muset zaplatit všechna školení. Tato školení se ovšem týkají jeho práce, bez kterých ji nemůže vykonávat, zaměstnavatel školení vždy sám vybírá a manželovi pouze oznámí jejich termín a místo. Z důvodu snížení platu, protože firma neprosperuje, chce manžel odejít. Zaměstnavatel mu ale řekl, že musí zaplatit školení v částce 80.000 Kč. Má na to právo? Děkuji, Izabela


ODPOVĚĎ:
Zaměstnanec je povinen si udržovat a prohlubovat kvalifikaci. V případě, že si chce kvalifikaci zvýšit nebo prohlubovat a náklady by přesáhly 75.000 Kč, má zaměstnavatel možnost s ním uzavřít kvalifikační dohodu, kterou se zaměstnanec zaváže setrvat v pracovním poměru u zaměstnavatele po určitou dobu nejdéle však po dobu 5ti let po zvýšení či prohloubení kvalifikace, v případě, že by zaměstnanec svůj závazek nesplnil zcela či zčásti, sjednává se pro ten účel v dohodě částka, kterou by zaměstnavateli uhradil (vychází se přitom z nákladů, které zaměstnavatel vynaložil vč. mzdy zaměstnance, kterou mu hradil v době studijního volna). Dohoda musí být sjednána písemně, což se považuje za splněné, i když je taková dohoda součástí pracovní smlouvy. Záleží na Vašem manželovi, zda se mu vyplatí rozvázat pracovní poměr.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.