Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V červnu mi končí rodičovská dovolená a chci se vrátit do zaměstnání. Shodou okolností je od 1.6.2010 volné místo v útvaru, kde jsem pracovala před mateřskou dovolenou. I náplň práce přesně odpovídá tomu, co jsem dělala. Ale zaměstnavatel mi oznámil, že se musím přihásit do výběrového řízení na toto místo, jinak prý dostanu výpověď pro nadbytečnost. Připadá mi to absurdní. Domnívala jsem se, že po skončení rodičovské dovolené mi zaměstnavatel musí nějaké místo nabídnout a pouze v případě, že žádné volné místo nemá, může dát výpověď pro nadbytečnost. Je postup mého zaměstnavatele legální? Magda


ODPOVĚĎ:
Postup zaměstnavatele je naprosto v rozporu s právními předpisy, konkrétně se zákoníkem práce. Vy jste práci pouze přerušila, zaměstnavatel je povinen Vás omluvit z důvodu rodičovské dovolené. Vaše pracovní smlouva stále trvá a do výběrového řízení se určitě hlásit nemusíte. Pokud zaměstnavatel nebude spolupracovat, ohlašte celou věc na inspektorát úřadu práce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.