Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem na rodičovské dovolené na 2 roky, pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou, nyní se moje pracovní místo zrušilo (zaměstnavatel stále existuje a existovat bude), o tom mne zaměstnavatel zatím pouze informoval bez dalších kroků jako je odstupné aj.. Chtěla jsem si rodičovskou dovolenou prodloužit na 3 roky a během této prodloužené doby se pokusit o další miminko. Může mi zaměstnavatel, až dosáhne můj první syn 2. let dát výpověď a neakceptovat moji žádost o prodloužení rodičovské dovolené ze 2 na 3 roky?

Co to pro mne poté znamená? Dostanu sice odstupné, ale moje peněžitá podpora v mateřství na případné druhé dítě bude minimální a rodičovskou dovolené na případné druhé dítě budu muset mít na 4 roky?  Pokud se mi podaří otěhotnět do 2. let věku prvního dítěte a nastoupím od druhého roku věku dítětě na rizikové těhotenství, zaměstnavatel mi bude muset vyplácet nemocenskou až do doby přechodu na peněžitou podporu v mateřství i přes zrušené pracovní místo? A PPM budu mít stějně vysokou jako u 1. dítěte? V každém případě nechci jít do 3. let věku prvního syna do práce. Pavlína

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel má právo dát výpověd zaměstnanci na mateřské či rodičovské dovolené pouze výjimečně a to z důvodů:
a) pokud se zaměstnavatel ruší (či jeho část)
b) nebo se přemisťuje.
Tudíž ve Vašem případě je Vás povinen zaměstnavatel převést na jinou práci, nikoli Vám dát výpověď.
Zaměstnavatel musí akceptovat Vaši žádost o prodloužení rodičovské dovolené a to až do tří let věku dítěte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.