Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V září roku 2022 jsem nastoupila jako zástup za mateřskou dovolenou na pozici učitelky v mateřské škole. Ve smlouvě mám přesně napsané jméno učitelky, kterou zastupuji. Smlouvu mi vždy po roce prodlužovali až doteď, kdy mi ji prodloužit nechtějí z důvodu návratu JINÉ učitelky než je psáno ve smlouvě z mateřské dovolené.

Mohu se proti tomuto rozhodnutí neprodloužit mi smlouvu nějak bránit? Pracovní smlouvu i dodatek posílám v příloze. Děkuji moc za pomoc, Miriam.

 

ODPOVĚĎ:
Dodatek uvádí, že pracovní poměr je uzavřen na dobu určitou podobu trvání rodičovské dovolené konkrétní zaměstnankyně, nejdéle do 31.8.2024. Pracovní poměr tedy skončí buď koncem rodičovské dovolené nebo tímto datem, i kdyby rodičovská dovolená této zaměstnankyně nadále trvala. Proti tomu se nelze nijak bránit.
Pokud by chtěl zaměstnavatel pracovní poměr ukončit dříve, musel by postupovat podle § 52 zákoníku práce.
Nárok na prodloužení pracovní smlouvy tedy není a pokud byla od roku 2022 prodlužována po roce, tedy již byla prodloužena dvakrát, ani to není podle zákoníku práce možné, muselo by již dojít k uzavření smlouvy na dobu neurčitou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.