Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V současné době čerpám rodičovskou dovolenou RD (do 6. 8. 2023), u zaměstnavatele mám uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Poštou mi zaměstnavatel během července 2023 doručil výpověď z pracovního poměru pro nadbytečnost (§ 52 písm. c) zákona č. 262/2006 Sb. s dvouměsíční výpovědní lhůtou a odstupným. V červnu jsem se byla u zaměstnavatele domlouvat na nástupu, měla jsem nastupovat dne 7.8.2023.

Během schůzky mi ústně nabídl 2 různé pozice, na mé původní pozici stále pracuje jiná paní, moje argumenty, že chci původní pozici smetl ze stolu s tím, že je změněna org. struktura. Ústně jsme se dohodli, že nastoupím na jinou pozici a všechny podklady budou nachystané v den nástupu po RD. Nic jsem během schůzky nepodepisovala, pouze jsem vyplnila žádost o čerpání 10 dnů dovolené (7. - 18.8.), kterou jsem nevyčerpala mezi MD a RD. Během mé RD byla změněna org. struktura, nicméně paní nastupovala na mou původní pozici. Nemám k dispozici nový název její pozice ani pracovní náplň, nicméně konkrétní činnosti se z velké části shodují s mou původní pracovní pozicí. Jak mi doporučujete dále postupovat? Je výpověď neplatná (protože jsem stále na RD)? Zaměstnavatele jsem kontaktovala emailem, aby navrhl další postup - nereaguje. Mám se tedy dostavit 7.8. do zaměstnání (a očekávat výpověď)? Výpovědní doba by tedy probíhala v září a říjnu. Musím v tomto případě docházet do zaměstnání, i pokud se bude jednat o nadbytečnost? Nebo mi náleží 100% náhrady platu za oba měsíce a násl. odstupné? Můžu během této doby začít pracovat pro jiného zaměstnavatele? Nebo mám raději nenamítat platnost výpovědi a nechat plynout výpovědní dobu v srpnu a září? Je vhodné rozvolnění rodičovského příspěvku do 4 let dítěte po dobu hledání nové práce? Nebo je výhodnější se také zaregistrovat na ÚP (do tří dnů od konce 2měsíční výpovědní lhůty)? Omlouvám se za podrobné dotazy. Výpověď jsem nečekala, v červnu jsem byla ubezpečena, že se se mnou počítá. Děkuji za odpověď. Apolena.

 

ODPOVĚĎ:
Výpověď zaslaná v době rodičovské dovolené je neplatná. Rodičovská dovolená je ochranou dobou, kdy lze dát podle zákoníku práce výpověď pouze ve výjimečných případech, které se zde podle mého názoru nenastaly (§ 53 a § 54 zákoníku práce).
Po skončení rodičovské dovolené nemusí být zaměstnanec zařazen zpět na svoji původní pozici, ale musí mu být přidělována práce dle pracovní smlouvy. Pokud takovou práci zaměstnavatel nemá, vznikají překážky na straně zaměstnavatele a Vám náleží náhrada mzdy ve výši 100%, kdy na pracoviště nedocházíte. Následně vznikne nárok na odstupné podle § 67 zákoníku práce.
I při výpovědní době musí zaměstnanec dodržovat § 304 zákoníku práce, podle kterého zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.
Práce pro jiného zaměstnavatele tedy musí být v jiném oboru činnosti nebo musíte získat souhlas dosavadního zaměstnavatele.
Další postup je na Vašem rozhodnutí a na ochotě zaměstnavatele k dohodě, neplatnost výpovědi v každém případě můžete. Rozvolnění rodičovského příspěvku je také zcela na Vašem uvážení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.