Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2.3.2020 jsem nastoupila do nové práce, podepsala prac. smlouvu na dobu určitou s 3 měsíční zkušební lhůtou. Uprostřed směny začátkem druhého týdne, 9.3. mi zavolala majitelka firmy, že údajně dodatečně vybrali vhodnější uchazečku, které dají přednost a že se tedy tímto se mnou v rámci zkušební doby rozloučí.

Přímá nadřízená byla fyzicky na pracovišti přítomna, když jsem se vrátila k práci, v domnění, že setrvám do konce směny, řekla mi, že není třeba, že mám hned odejít. Zapsali jsme jen počet odpracovaných hodin, což bylo 45. Podle zákoníku práce jsem si pak zjistila, že jednak výpověď nebo dohoda o ukončení musí být písemně, tu jsem zatím (týden) ani poštou neobdržela, jednak, že nový zaměstnanec je prvních 14 dnů v ochranné lhůtě a nemůže dostat v této době výpověď (událost se odehrála po prvním týdnu, tedy během této ochranné lhůty). Mám tedy za to, že jsem legitimně stále jejich zaměstnancem, ač mě tam nechtějí a i když nemám směny, ani žádnou nemocenskou, ale dokud nemám platnou výpověď mají např. povinnost odvádět za mě zdr. a soc. pojištění. Otázka tedy, jak dále postupovat, čekat na doručení výpovědi? Jak dlouho? Mám nárok žádat náhradu mzdy, podle par. 69, bod 3? Za jaké období? Alespoň za onu dobu nedodržené ochranné lhůty? Dále mi záleží také na úhradě zdravotního a soc. pojištění, jelikož nového zaměstnavatele ještě nemám. Prosím o radu. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 66 odst. 1 zákoníku práce platí, že zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
"Ochranná doba" tedy platí pouze v případě, že je zaměstnanec v pracovní neschopnosti. Pracovní poměr tedy mohl být zrušen okamžitě.
Ustanovení § 66 odst. zákoníku práce říká, že pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.
Tato podmínka nebyla naplněna, pracovní poměr proto trvá a zaměstnavatel by měl platit zdravotní a sociální pojištění a vzniká Vám nárok na mzdu, i když Vám zaměstnavatel práci nepřiděluje, a to až do doby platného ukončení pracovního poměru.
Doporučovala bych na tuto skutečnost zaměstnavatele upozornit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.