Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji 2011-2019 jako provozní elektrikář v hotelu. Pracuji pouze v ranní směně a jeden týden v měsíci držím pracovní pohotovost, tedy doma, po pracovní době. Ve všední dny od 14:30 hod. do 6:00 hod. následujícího dne a celý víkend. Na případný výjezd jsem jezdil vlastním vozem. Nyní však již žádný vůz nevlastním a proto musím jezdit autobusem.

Bydlím 10 km od pracoviště a dopravní spojení je nedostatečné. V případě poruchy přijedu třeba až za 3 hodiny. Pokud držím pohotovost v zimních měsících, musím být v zaměstnání již v 5:00 hod. (úklid sněhu) a první spojení je až na 6:00 hod. Dříve žádný spoj nejede, tudíž se nemohu dostavit do zaměstnání včas. Můj zaměstnavatel má v areálu zaměstnaneckou ubytovnu a nutí mě, abych zde byl celý týden ubytován, nebo abych podal výpověď. Na ubytovně být nechci a jezdit taxíkem na poruchy, se dost prodraží. Pokud odmítnu pracovní pohotovost, nebo ubytovnu, může mě zaměstnavatel z tohoto důvodu propustit? Jen proto, že nejsem majitelem automobilu? Tedy je toto zákonný důvod podle Zákoníku práce? Děkuji za odpověď. Pankrác.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je držení pracovní pohotovosti uvedeno ve smlouvě a je součástí Vaší práce, pak toto může zaměstnavatel požadovat.
Ukončit pracovní poměr, protože nejste majitel automobilu, nelze. Lze však ukončit pracovní poměr z důvodu opakovaných pozdních příchodů na pracoviště. Zaměstnavatel má možnost rozvrhovat pracovní dobu podle svých potřeb, nikoli podle jízdních řádů autobusů, jimiž zaměstnanci dojíždí. Schopnost dojíždět včas do zaměstnání je problém, který musí řešit sám zaměstnanec.
Nutit Vás bydlet na ubytovně zaměstnavatel nemůže, může však důsledně vyžadovat včasné příchody na směny a včasné příchody v případě poruchy.
Vyřešení této situace závisí na Vaší dohodě se zaměstnavatelem, zda bude ochoten vyjít Vám vstříc s úpravou pracovní doby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.