Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

07/2019 pracuji na brigádě v potravinách na dohodu o pracovní činnosti, tedy DPČ. Chvíli před koncem napsali SMS zprávou, že mi dávají výpověď. Něco málo jsem si o tom četl a zjistil jsem, že okamžitou výpověď mi mohou dát jen za trestní stíhání nebo za hrubé porušení pracovní kázně. Avšak já jen jednou doplnil zboží na nesprávné místo, které jsem pak opět přerovnal správně a ještě jsem nerovnal produkty dle techniky FIFO.

Nepřipadá mi to jako hrubé porušení pracovní kazně. Mám tedy v plánu říct nadřízenému o neprávoplatnou výpověď, tudíž budu chtít 15 denní výpovědní lhůtu, avšak nevím zda li může udělat to, že sice nezruší dohodu, ale odvolá mě ze zbylých směn, které byly už před necelým měsícem stanoveny a vytištěny. Chtěl bych se Vás tedy zeptat, zda li můžou tento tah udělat, popřípadě jestli mám šanci se vrátit na zbylé směny. Přikládám fotky smlouvy, směn a výpovědní sms zprávu. Předem děkuji za odpověď. David.

 

ODPOVĚĎ:

S ohledem na obsah DPČ, nemůže tato smlouva být zrušena pouhou SMS zprávou. Z textu zaslané SMS zprávy ani nevyplývá, že by šlo o ukončení dohody. Jde "pouze" o změnu směn. Podle § 74 odst. 2 zákoníku práce platí, že v dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr není zaměstnavatel povinen rozvrhnout zaměstnanci pracovní dobu. Jedná se obvykle o flexibilní formuj zaměstnávání, která umožňuje zaměstnavateli "disponovat" zaměstnancem dle svých potřeb.   DPČ tedy zrušena nebyla, nicméně na zařazení do směn není nárok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.