Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v nepravidelném provozu 12 hod. směny. Zaměstnavatel mi proplácí 11,5 hod a 0,5 hod je neplacená pauza. Když mám dovolenou, počítá mi ovšem 12 hod za vybraný den. Je toto správně? Neměl by na den dovolené počítat 11,5 hod, když směna je počítána za 11,5 hod? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Právo na dovolenou je vyjádřeno jako určitý počet hodin dovolené. Při čerpání dovolené se rovněž počítá s hodinami, tj. za každý pracovní den, kdy zaměstnanec čerpá dovolenou, se mu z celkového práva na dovolenou odečítá počet hodin dovolené odpovídající délce směny, kterou měl rozvrženou na tento den (čerpal-li tedy např. dovolenou v den, kdy měl rozvrženou 12hodinovou směnu, odečte se mu 12 hodin dovolené).
Čerpáte-li tedy dovolenou v den, na který byla rozvržena 12hodinová směna, pak čerpáte 12 hodin dovolené a za ně je vyplácena náhrada mzdy/platu, protože během dovolené přestávku na jídlo a oddech nečerpáte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.