Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl jsem se zeptat, řídil jsem pod vlivem canabinoidu, na odběru biologického materiálu (krev a moč) jsem oproti dvěma kamarádům nepodepisoval žádnou pečeť na vzorcích, ani nikde jinde. mohlo by jít o pochybení, kvůli kterému by se dal tento test považovat za neplatný?

Dále bych se chtěl zeptat, měl jsem 12,5 jednotek a soudní znalec naznal, že jsem překročil horní hranici a posoudil to jako trestný čin ohrožení, ale u canabinoidu žádná horní hranice není. Je možné to nějak překlasifikovat na přestupek, abych neměl záznam v trestním rejstříku? Navíc jsem ani neprováděl motorickou zkoušku. Děkuji, s pozdravem Vincenc.

ODPOVĚĎ:
Určitě rozporujte, že jste nepodepsal pečeť a mohlo tím dojít k vadě postupu. Můžete rozporovat nejen tuto skutečnost, ale i jiné postupy v řízení a případné chyby. Můžete se také obrátit na advokáta, aby ten zajistil náležité hájení Vašich práv (kontakt zde: www.advokatikomora.cz).
Jak správně uvádíte, v zákoně žádnou hranici nenajdete, ta se ovšem dovozuje z judikatury soudů. Např. rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 7 Tdo 979/2015 se zabývá touto otázkou.
Dle tohoto rozhodnutí je hraniční hodnota 10 ng/ml. Pod tuto hranici se jedná o přestupek, naopak nad tuto hranici již o trestný čin.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Hladina kanabinoidu a řízení auta, automobilu, vozidla - jaká minimální hranice kanabinoidu je v zákoně nebo rozhodnutí Nejvyššího soudu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.