Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2008 jsem dala plnou moc bývalému partnerovi na prodej rozestavěné nemovitosti (byla jsem ve VTOS - výkonu trestu odnětí svobody). Nemovitost byla prodána slovenké občance, kupní cena byla poukázána na účet bývalého partnera, který z této ceny dle dohody uhradil hypotéku a z kupní ceny zůstala částka 500.000,-Kč. Bývalý partner mi tuto částku upírá.

Mohu proti němu podat trestní oznámení (podezření ze zpronevěry), pokud ano, jak mám postupovat? Mohu se obrátit na soud (civilní), pokud ano, za jakých podmínek - výše soudních poplatků atd. Jsem ve velmi špatné finanční situaci. Existuje další řešení? Bývalý partner mi tuto částku nechce předat, neboť ji bez mého vědomí a souhlasu nevýhodně investoval. Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Zpronevěra se týká svěřených hodnot, což v tomto případě nastalo, takže můžete trestní oznámení podat na služebně Policie ČR. Stejně tak můžete podat žalobu na vydání bezdůvodného obohacení - svůj nárok budete muset prokázat. Soudní poplatek se počítá v procentuální výši podle žalované částky (částka nad 15 000,- - soudní poplatek 4% z této částky). Osvobození od poplatků jsou uvedena v zákoně č. 549/1991 Sb. - z Vašeho dotazu, ale není zřejmé, zda některý z nich splňujete. Toto jsou všechna legální řešení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.