Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Vlastním pozemek, jehož jediný přístup je po cestě ležící na soukromé sousední parcele. Ostatní přístupy jsou bez cesty, komplikovanější a rovněž přes soukromé parcely. V katastru nemovitostí je tento přístup veden jako trvalý travnatý porost, fyzicky je na celém pozemku zpevněná cesta (dříve pouze travnatá cesta).

Cesta byla 2016 v novém územním plánu obce vyznačena jako plocha veřejného prostranství (z důvodu funkce cesty). V současné době majitel pozemku s cestou usiluje o změnu územního plánu a veřejný prostor chce převést zpět. Na obci podal žádost a zastupitelé mu chtějí změnu povolit. Mohu se této změně územního plánu z pozice souseda nějak bránit? Mám obavu, že mi v budoucnu bude bránit vjezdu na pozemek nebo výstavbě na něm. Podle současného územního plánu nemůže žádnou část cesty zahradit nebo jinak využít (informoval stavební úřad). Děkuji, Adam

ODPOVĚĎ:
Od 1.1.2018 nabývá účinnosti novela stavebního zákona, která zjednodušuje  změnu územního plánu, nicméně pokud vlastník přístupové cesty řeší tuto situaci již dnes (08.01.2018), postupuje se podle stavebního zákona účinného před touto novelou.
Návrh změny územního plánu musí být zveřejněn na úřední desce obce, kdy každý může vůči němu uplatnit připomínky. Jako vlastník dotčeného pozemku také budete mít právo podat námitky proti změně územního plánu. Nicméně je nutné sledovat úřední desku obce, popř. se dotazovat na příslušném stavebním úřadu, abyste nepromeškal lhůty stanovené zákonem.
Pokud by i přesto bylo rozhodnuto o změně územního plánu ve Váš neprospěch, stále máte možnost domáhat se umožnění užívání cesty prostřednictvím soukromého práva, kdy se můžete např. domáhat zřízení tzv. nezbytné cesty – ta je upravena v § 1029 a násl. občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.).
(§ 1029: Vlastník nemovité věci, na níž nelze řádně hospodařit či jinak ji řádně užívat proto, že není dostatečně spojena s veřejnou cestou, může žádat, aby mu soused za náhradu povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek.).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zpevněná cesta - může jít o trvalý travnatý porost?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.