Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera je předvolána jako svědek k soudu, kdy má svědčit proti lidem obviněných z padělání peněz, drogového dealerství a krádeží. Vypovídala už v jejich neprospěch na policii a u soudu bude muset patrně výpověď potvrdit. Má právo nevypovídat za přítomnosti obžalovaných? Má strach z pomsty. Pokud má na toto právo jak postupovat?

Stačí vznést požadavek ústně u soudu nebo musí být písemná forma. Děkuji za rychlou odpověď, soud je v pondělí 20.11.2017. Adéla

ODPOVĚĎ:
Utajení totožnosti svědka upravuje trestní řád takto:
Nasvědčují-li zjištěné okolnosti tomu, že svědku v souvislosti s podáním svědectví zřejmě hrozí újma na zdraví nebo jiné vážné nebezpečí porušení jejich základních práv, a nelze-li ochranu svědka spolehlivě zajistit jiným způsobem, orgán činný v trestním řízení učiní opatření k utajení totožnosti i podoby svědka; jméno a příjmení a jeho další osobní údaje se do protokolu nezapisují, ale vedou se odděleně od trestního spisu a mohou se s nimi seznamovat jen orgány činné v trestním řízení v dané věci.
Svědek se poučí o právu požádat o utajení své podoby a podepsat protokol smyšleným jménem a příjmením, pod kterým je pak veden. Je-li třeba zajistit ochranu těchto osob, orgán činný v trestním řízení učiní bezodkladně všechna potřebná opatření.
Pokud tudíž hrozí v souvislosti se svědectvím u soudu svědkovi újma, je možné požádat o utajení totožnosti – o tomto právu musí být každý svědek poučen, a to ještě před provedením výslechu.
V takovém případě je třeba se obrátit na policii ČR.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpověď u soudu bez přítomnosti obžalovaných - jak požádat soud?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.