Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotazuji se na následující, zda musí advokát dodržovat povinnosti. Koupili jsme s manželem byt, dne 26.9.2017 byl proveden vklad. Dne 4.10.2017 nám byl advokátem prodávajícího předán byt a část klíčů s poznámkou v předávacím protokolu, že ostatní klíče od bytu budou advokátem předány do 18.10.2017.

To se bohužel nestalo, advokát nereaguje a my nemůžeme byt používat. Mám podat stížnost na advokáta? Co mám vůbec v této situaci dělat? Děkuji předem za odpověď, Lada.

ODPOVĚĎ:
Každý advokát je povinen dodržovat povinnosti dané mu právními předpisy a sjednané s klientem. Pokud předání klíčů do 18.10. 2017 nebylo smluvně vázáno na splnění nějaké další podmínky (např. přehlášení elektřiny, podání daňového přiznání či jiné podmínky stanovené v kupní smlouvě) je povinen Vám tyto vydat řádně a včas.
Doporučuji se obrátit přímo na prodávajícího, tím můžete danou situaci urychlit, současně kontaktovat daného advokáta přímo v jeho sídle, pokud Vám není známo, snadno ho naleznete na stránkách České advokátní komory http://vyhledavac.cak.cz/.
Oba vyzvěte k řádnému předání klíčů a to prokazatelně (doporučeně s ponecháním podacího lístku, osobní kontakt v kanceláři se svědkem apod.).
Je samozřejmě možné podat na advokáta stížnost na České advokátní komoře, případně, což považuji i za vhodnější podat návrh na mimosoudní řešení sporu
https://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=15607.
To však danou situaci neurychlí.
V prvé řadě proto doporučuji kontaktovat prodávajícího a advokáta v jeho sídle, pokud nedojde k žádné reakci, můžete si vyměnit zámky, budete mít tak k dispozici veškeré klíče a náhradu škody následně požadovat po prodávajícím, přičemž škoda by dosahovala nákladů, které jste vynaložili v souvislosti s danou výměnou, neboť ze strany prodávajícího došlo k porušení smlouvy. Bude pak na prodávajícím, zda bude tento náklad vymáhat po advokátovi či nikoli.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Stížnost na advokáta v české advokátní komoře - postup, kontakt
  • Koupě bytu a nepředání klíčů advokátem zajišťujícím prodej - možnost výměny zámku svépomocí
  • Koupě rodinného domu a nepředání klíčů právníkem zajišťujícím prodej - možnost výměny zámku svépomocí
  • Kdo platí nouzové otevření dveří a výměnu zámku, pokud advokát nepředá klíče od bytu, domu, nemovitosti kupujícímu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.