Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podala jsem předběžné opatření, které soud schválil, ale nenechal ho platit ihned, v rozhodnutí bylo pouze rozdělení péče dle mého návrhu a informace k možnosti odvolání, nic jiného. Otec se odvolal a předběžné opatření tak dle informace soudu a OSPOD není zatím stále platné.

Spíš je ještě u okresního soudu a bude se posílat ke krajskému soudu. Mohu v této chvíli podat další předběžné opatření stejného znění a žádat okamžité nabytí platnosti pro převzetí rozhodnutí rodiči? Je pravidlo pro každé předběžné opatření, že není platné v případě podání odvolání, nebo jsou opět různé varianty? Moc děkuji. Ivana

ODPOVĚĎ:
Dle zákona jsou všechna předběžná opatření tzv. předběžně vykonatelná, tedy jsou vynutitelná, i když nenabyla právní moci, tj. bylo proti nim podáno odvolání. Soud však může v odůvodněných případech rozhodnout, že usnesení o nařízení předběžného opatření je vykonatelné až po právní moci rozhodnutí, ovšem to nejsou časté případy. Zvlášť v rodinných věcech jsem se ještě nikdy nesetkala s tím, že by soud vykonatelnost odložil, proto Vám doporučuji navštívit s listinou advokáta, aby se v tom zorientoval a zjistil, jak to ve Vašem případě skutečně s vykonatelností je. Pokud by rozhodnutí opravdu předběžně vykonatelné nebylo, můžete samozřejmě podat další návrh na předběžné opatření. Zdůrazňuji ale, že předběžné opatření je dle zákona opatřením mimořádným, které se vydává pouze v případě, že je zde skutečná naléhavost na prozatímní úpravu věci. Tato naléhavost musí být prokázána a doložena listinami, jinak může být návrh na předběžné opatření soudem zamítnut.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:  

  • Protistrana se odvolala proti předběžnému opatření - je možné podat další předběžné opatření?
  • Odvolání proti předběžnému opatření a podání nového předběžného opatření
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.