Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Čekáme se ženou dítě a byli jsme na prohlídce u gynekoložky a na genetickém vyšetření. U obou případů, když jsem viděl nový život v děloze ženy, jsem chtěl zachytit na mobilní zařízení to, co jsem viděl na obrazovce. (Život je pro mě zázrak a byl bych šťastný, kdybych sebe mohl zhlédnout ještě před narozením.)

V obou případech mi to lékaři nedovolili s odůvodněním, že byly případy, kdy lékaři něco přehlédli a rodiče dítěte po narození pak lékaře obžalovali. Genetické vyšetření si platíme. Máme právo zachytit naše vyvíjející se dítě v děloze při vyšetření na video vlastním zařízením? Děkuji, Boris

ODPOVĚĎ:
Právo zachytit při lékařské prohlídce obraz na monitoru pomocí vlastního zařízení není v žádném právním předpise explicitně zakotveno, takto podrobně právní předpisy psány nejsou. I přesto se domnívám, že lékaři by Vám nemělo být bráněno v zachycení obrazu na monitoru pomocí vlastního zařízení, a to za splnění níže uvedených podmínek.
Především je zapotřebí, abyste vlastním zařízením zachytil pouze obraz na monitoru, tedy nikoli interiér ordinace či jakoukoli z přítomných osob (resp. by bylo možné zachytit jinou osobu pouze po jejím předchozím souhlasu). Dále je vhodné, aby na monitoru nebyly uvedeny žádné osobní údaje (jméno lékaře, rodné číslo apod.). Výjimkou by mohly samozřejmě být osobní údaje Vaší ženy, pokud by s tím souhlasila. Natáčením obrazu na monitoru nesmí být jakkoli narušeno poskytování zdravotní péče Vaší ženě, tzn. že při natáčení nesmíte zdravotnickému personálu překážet, vyšetření Vaší ženy nesmí být natáčením prodlužováno apod.
Za splnění shora uvedených podmínek je dle mého názoru možné, abyste záznam obrazu na monitoru pořídil. V tomto ohledu je vhodné připomenout, že pacient (zde Vaše žena), resp. jemu blízké osoby, má právo na informace o svém zdravotním stavu a má rovněž právo nahlížet do zdravotnické dokumentace, kterou o něm poskytovatel zdravotních služeb vede, může si pořizovat její výpisy a kopie (§ 51 a § 65 zákona o zdravotních službách). Přestože natáčení obrazu na monitoru vlastním zařízením není možné podřadit pod žádné z těchto práv, bylo by možné dovodit, že má-li pacient, resp. osoba jemu blízká, právo pořizovat si kopie zdravotnické dokumentace (a to například i pomocí fotoaparátu na vlastním mobilním telefonu), má tím spíše právo natočit si obraz na monitoru při svém vyšetření.
Argument lékařů, který v dotazu zmiňujete, je zcela lichý. Odpovědnost poskytovatele zdravotních služeb za případnou újmu na pacientově zdraví (popř. za jinou újmu) vzniká nezávisle na tom, zda si pacient případně natočí monitor při svém vyšetření. Tato odpovědnost je v zásadě vázána na to, zda poskytovatel zdravotních služeb postupoval dle posledních poznatků lékařské vědy (tzv. lege artis). Lékaři ve Vašem případě chtěli pravděpodobně předejít tomu, abyste získal případný důkaz o tom, co bylo prostřednictvím ultrazvuku viditelné a co měl tudíž lékař vzít v potaz (resp. co neměl přehlédnout). Dle mého názoru by však videozáznam pořízený z monitoru na mobilní telefon představoval důkaz přinejmenším dosti nekvalitní (a tudíž i obtížně použitelný).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Videonahrávka těhotenského ultrazvukového vyšetření - je nutný souhlas lékaře?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.