Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Plánuji postavit RD na svém pozemku. Protože pozemek se nachází mimo vodovodní a kanalizační přípojku, tyto sítě jsou od pozemku vzdáleny více než 100 m, chci zde vybudovat jako zdroj pitné vody vrtanou studnu a domovní čističku odpadů.

Při dotazu u Středočeských vodáren, a. s. (SVAK), který se ve stavebním řízení vyjadřuje k existenci sítí na mém pozemku, jsem obdržela požadavky na vybudování stávajícího vodovodního a kanalizačního řádu - viz příloha. To je pro mne z finančního hlediska naprosto nepřijatelné. Dotazy:
1) existuje ustanovení v zákoně nařídit mi jakýmkoliv orgánem vybudování prodloužení vodovodního a kanalizačního řádu?
2) jaká je role SVAK při stavebním řízení a jak může negativně ovlivnit vybudování vrtu a domovní čističky, když v obci je zaveden vodovodní a kanalizační řad
3) prosím o návrh, jak mám písemně reagovat na požadavky SVAK - v příloze
Děkuji a jsem s úctou, Doubravka

ODPOVĚĎ:
Vrtaná studna je vodohospodářské dílo. Pro její zřízení je mj. nezbytné získat povolení k nakládání s podzemními vodami, dále také stavební povolení. Požadavky na studny jsou uvedeny především v § 24a vyhlášky 501/2006 Sb. , mezi které např. patří vzdálenost studny od zdroje možného znečištění apod. Další požadavky na vybudování studní jsou uvedeny ve vyhlášce o technických požadavcích pro vodní díla, která odkazuje mimo jiné na technickou normu ČSN 755115.
Úřad je oprávněn stanovit podmínky pro vybudování nových staveb (ať už se jedná o rodinný dům či např. studnu). Takové požadavky musí být uvedeny v příslušném rozhodnutí. Požadavky mohou být více méně různorodé a mohou se dotýkat více oblastí. Při zřízen studny se subjekty, kterých se může tento stavební záměr dotknout, mohou k tomuto vyjadřovat. pokud tak učiní, musí se těmito vyjádřeními příslušný úřad zabývat před rozhodnutím ve věci samé. Až na výjimky by nemělo docházet k tomu, že Vám bude nařízen zřízení přípojky (příkladem může být situace, kdy neexistuje kanalizační řád v stávajícího domu). Nicméně Vám nemusí být povoleno zřídit vrtanou studnu či ČOV, pokud nesplníte požadavky na takové stavby.
SVAK nerozhoduje o tom, zda Vám bude či nebude povolena vrtaná studna/ČOV, nicméně tato společnost provozuje vodovody a kanalizace, tzn. že ačkoliv nerozhoduje, má významné postavení v rámci daného řízení. Je vhodné rozporovat jednotlivé požadavky, nastínit, že zřízení vrtané studny/ČOV je neideálnější řešení situace.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Velká vzdálenost vodovodu a kanalizace a vytvoření studny a čističky odpadních vod majitelem pozemku
  • Vybudování zdroje pitné vody - studna a domovní čistička odpadů pokud je vodovod a kanalizace daleko od pozemku
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.