Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v panelovém domě, vlastníkem je bytové družstvo, mám byt odkoupený do vlastnictví. Poslední týden 12/2017 se začal v mém bytě šířit nepříjemný zvuk po spuštění vody od souseda z vedlejšího vchodu. Okamžitě jsem k němu šla, zjistila jsem, že rekonstruuje koupelnu - výměna umakartového jádra. Upozornila jsem ho na nepříjemné zvuky v mém bytě.

Odpověděl mi, že nebude nic předělávat, že je to normální a že on nic neslyší. Žádala jsem ho, aby si šel zvuky poslechnout - odmítl. V tomto domě bydlím 30 let a vím, jaký je život v paneláku. Můj byt sousedí s jeho bytem - ložnice - koupelna - kuchyň. Po každém jeho užití koupelny se v mém bytě po celé stěně sousedící s jeho bytem šíří hluk. Velmi mě to obtěžuje, nemůžu spát v ložnici a již nyní jsem z toho ve stresu. Osobně si myslím, že je špatně akustická izolace. V katastru nemovitostí jsem zjistila, že majitel bytu je stavební úřad. Prosím o pomoc, kam se mám obrátit. Domnívám se, že hluk přesahuje hygienické normy hluku v místnosti určené k odpočinku a v dalším se tímto snížila i hodnota mého bytu. Děkuji, Milada.

ODPOVĚĎ:
Ano, máte pravdu, z četných sporů mám zkušenost, že k takovému problému skutečně dochází a je to způsobeno nekvalitními stavebními úpravami. Když bych začala od souseda, on sám by měl reklamovat práce, které pro něj byly v rámci rekonstrukce provedeny, neboť to je podstatná vada. Ale soused Vás samozřejmě nezajímá a musíte především chránit sebe. Doporučila bych Vám situaci okamžitě písemně nahlásit na stavební úřad s tím, nechť na místě provedou kontrolu. Dále bych doporučila oslovit hygienu a naměřit hluk způsobený úpravami a dále oslovit soudního znalce, aby vypracoval znalecký posudek na hodnotu Vašeho bytu. O tomto pravidelně informujte nejen přímo souseda, ale především majitele bytu. Píšete, že majitelem je stavební úřad, to je ale pouze organizační složka města, takže majitelem bude pravděpodobně město. Tedy informujte město a opakovaně trvejte na nápravě. Pokud se Vám nepodaří rozumně se domluvit, budete se muset na soud obrátit s žalobou, kterou se budete domáhat, aby si vlastník zabezpečil svou nemovitost tak, aby nedocházelo k obtěžování sousedů. - tzv. sousedská žaloba. K tomu potřebujete mít shromážděny důkazy, tj. písemnou korespondenci, naměření hluku, zprávu od stavební kontroly, atd... Tento problém je řešitelný, ale doporučila bych investovat do advokáta - seznam na www.advokatikomora.cz, který Vás v tomto případě může provést až do úspěšného konce, neboť pokud nebude možná rozumná domluva, může spor trvat i několik let.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Hluk z vedlejšího bytu po rekonstrukci - nesprávná izolace proti hluku
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.