Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zdědila jsem domek (selské stavení) po rodičích. Sousední dům je postaven na hranici pozemku. Mezi domy je náš dvůr široký 4 m a rozšiřuje se na 4,20 m. Sousedův dům je přízemní a nyní přišel soused požádat o souhlas ke stavbě - nástavba podkroví. Nechci žádné konflikty, ale vzhledem k tomu, že pozemek mezi domy je úzký, nerada bych souhlas dávala.

Bude to co platné? Na sousedově stávajícím domě jsou v přízemí okna. Jedno je proti vstupním dveřím do našeho domu a druhé přímo proti oknu do našeho pokoje. Otec, když dával bývalému sousedovi souhlas k těmto oknům, měl podmínku matná skla. A tak to v pohodě fungovalo mnoho let. Nyní to nový soused nerespektuje. V přízemí má již bez jakékoliv dohody čiré sklo a s matnými skly nesouhlasí ani v nástavbě. Můžete prosím poradit, zda můžu požadovat matná skla. Je nějaká opora v zákoně? Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji hezký den. Děkuji, Bohumila.

ODPOVĚĎ:
Pokud od Vás soused žádá odsouhlasení jeho stavebního záměru, lze předpokládat, že se na stavební úřad obrátí s tzv. stavební ohláškou (§ 104 a násl. stavebního zákona, konkrétně pak § 105/1 písm. f) stavebního zákona). Pokud sousedovi svůj písemný souhlas nedáte (k čemuž nejste v žádném případě povinna), bude soused muset upustit od stavební ohlášky a zahájit stavební řízení (na jehož konci bude vydáno stavební povolení).

Jako vlastnice sousedního pozemku se samozřejmě stanete účastnicí stavebního řízení (§ 109 písm. e) stavebního zákona) a budete oprávněna vznášet své námitky (§ 112 a § 114 stavebního zákona), s nimiž se bude muset stavební úřad vypořádat.

V rámci stavebního řízení můžete samozřejmě vznést rovněž požadavek na instalaci matných skel do sousedovy přístavby.

Co se týče čirých skel v přízemí sousedova domu, je podstatné, jakou formu měla dohoda mezi Vaším otcem a původním sousedem. Byla-li tato dohoda vtělena např. do povolení, které původní soused získal od stavebního úřadu, bylo by možné se po sousedovi domáhat respektování tohoto požadavku. Pokud se však jednalo pouze o ústní sousedskou dohodu, je její vymahatelnost prakticky nulová.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nástavba podkroví souseda - je podmínkou souhlas souseda se stavbou?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.