Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Již od 2016 roku řeším rekonstrukci rodinného domu, tedy RD, který jsem dostal, od rodičů. Rodinný dům stojí v Brně Ivanovicich, je to řadová nemovitost a je to jedna část dvojdomků. Nejprve jsme chtěli vše řešit ohlášením stavby. Proto jsme navštívili sousedy seznámili je s dokumentací a záměrem.

Jeden souhlasil, druhý na začátku také, ale před podpisem si to rozmyslel. Snažili jsme se vyjít vstříc různými způsoby. Sousedovi vadí přístavba do zahrady o rozměrech cca 4x4 m tak, že mu bude stínit. Nejdříve jsme snížili přístavbu o celé patro. S tím opět nesouhlasím, měl požadavek, že se chce sejít jeho pán architekt s mým co dělal dokumentaci. S tím jsme souhlasili a sešli se. Avšak jejich pán architekt byl velice arogantní a ostrý, kdy nás stavěl do role utlačovatelů, že znehodnotíme jejich bydlení a vyhrožoval tím, že poslední slovo má soused a že to požene až k soudu a že nic nepostavíme. Na popud jejich architekta jsme znovu přepracovali projekt a stavbu přesunuli na druhou stranu pozemku. To bohužel bylo taky málo. Tudíž se vše překlopilo do stavebního řízení. Během toho jsme nechali vypracovat studii zastínění, která byla v pořádku. Nyní jsme ve fázi, kdy jsme měli 17.10.2017 řízení ohledně stavebního povolení, kde si soused pozval opět tohoto pana architekta a vyhrožoval úplně stejně. Pracovnice na úřadě sice řekla, že nám povolení vydá, ale oni že se hned odvolají. Otázka je taková, jaké máme možnosti. Můžou nám to zdržovat přes soud? Dočetl jsem se, že soudní řízení nemá odkladný účinek, ale nevím, jestli nemůže soud i tak stavbu zastavit. Rádi bychom založili rodinu, ale nechceme dokud nebudeme mít vlastní bydlení. Již mám hypotéku i firmu která by to udělala, jen potřebuji
povolení. S přáním hezkého dne Milan

ODPOVĚĎ:
Bohužel možností příliš nemáte. Vaši sousedi mohou tímto způsobem oddalovat získání stavebního povolení. Mají právo podat odvolání proti vydanému rozhodnutí, pokud by bylo odvolání rozhodnuto v jejich neprospěch, mají právo se obrátit na soud a domáhat se přezkumu takového rozhodnutí soudní cestou.

Podání odvolání má odkladný účinek, návrh, aby celá záležitost byla přezkoumána soudem ve správním soudnictví, odkladný účinek nemá, ledaže soud rozhodne o tom, že odkladný účinek přizná.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Stavební povolení a nesouhlas souseda, soud - má soudní řízení odkladný účinek na stavbu?
  • Soudní žaloba proti stavebnímu povolení - má odkladný účinek na stavbu, rekonstrukci stavby?
  • Žaloba na zrušení stavebního povolení - odklad stavby, odkladný účinek
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.