Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se Vás zeptal, zda jsem povinen s sebou kromě řidičského průkazu mít také občanský průkaz v případě, že řídím vozidlo a zastaví mě policisté. Četl jsem, že občanský průkaz není povinnost a policisté by měli mít možnost ověřit mou totožnost i jinak a nemohou mě za to, že nemám občanský průkaz při řízení, nijak pokutovat. Děkuji a přeji příjemný den, Andreas

ODPOVĚĎ:
Tuto povinnost zákon nestanovuje. Svou totožnost můžete prokázat i řidičským průkazem, jak stanovuje i § 103 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb, dle kterého:
Řidičský průkaz je veřejná listina, která osvědčuje řidičské oprávnění držitele a jeho rozsah a kterou držitel prokazuje své jméno, příjmení a podobu, jakož i další údaje v ní zapsané podle tohoto zákona.
Pokud u sebe nebudete mít občanský průkaz, můžete svou totožnost prokázat i řidičským průkazem, přičemž Vám nemůže být uložena pokuta za to, že nemáte u sebe občanský průkaz.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Povinnost mít občanský příkaz při řízení auta a silniční kontrole
  • Pokuta řidiči, že u sebe nemá občanský průkaz - může se to stát?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.