Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Narazil jsem při koupi budovy, respektive při jejím financování z hypotéky na problém. Jedná se o bývalý rodinný dům, který majitel drobně upravil a vzniklo tam 5 bytových jednotek. To způsobilo, že na katastru je nyní dům zapsán jako bytový dům.

Ovšem to významně zvyšuje nároky na hypotéku a zatímco jako rodinný dům bych jej mohl pomocí hypotéky zakoupit, tak jako na bytový dům už s hypotékou na nemovitost nedosáhnu. 1 bytová jednotka je víceméně přestavěný obchod, 1 bytová jednotka je celé podkroví a další 3 bytové jednotky jsou byty v patře. Budova má tedy sklep, patro a podkroví. Nebylo by možné překlasifikovat dům zpět na rodinný dům, abych mohl koupi domů normálně financovat? Nebo je nějaká jiná možnost z ohledu hypotéky jak nahlížet na tuto nemovitost? Přikládám i technické výkresy a info z katastru nemovitostí. Předem děkuji za Vaši odpověď a jsem s pozdravem Cyril

ODPOVĚĎ:
Jak je možné řešit Vámi popsanou situaci z hlediska hypotéky závisí na přístupu předmětné banky, resp. na jejích hypotečních pravidlech. V tomto ohledu je nezbytné, abyste s bankou konzultoval, za jakých podmínek by bylo možné získat výhodný hypoteční úvěr na koupi bytového domu, resp. co je možné udělat pro to, abyste získal z nastavených pravidel nějakou výjimku.
Co se týče „překlasifikace“ bytového domu zpět na rodinný dům ze stavebněprávního hlediska, je takový postup v zásadě možný.

Dle § 2 písm. a) vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území mají (resp. musí mít) bytový dům a rodinný dům následující základní parametry:
- bytový dům, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena,
- rodinný dům, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena; rodinný dům může mít nejvýše tři samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví.

Má-li se bytový dům změnit na dům rodinný, musí splnit rovněž základní technické požadavky na stavbu rodinného domu. Tyto požadavky jsou zakotveny především v § 40 vyhlášky o technických požadavcích na stavby.
Předpokládám, že pokud se jedná o bývalý rodinný dům, neměly by nastat se splněním shora uvedených požadavků žádné podstatné potíže.
Pro úspěšnou změnu bytového domu na dům rodinný je zapotřebí, aby místně příslušný stavební úřad odsouhlasil změnu v užívání stavby (§ 126 - § 127 stavebního zákona).
Dle § 126/2 stavebního zákona platí, že (mimo jiné) změna v účelu užívání stavby je přípustná jen na základě souhlasu nebo povolení stavebního úřadu. V tomto ohledu je podstatné, zda bude ve Vašem případě přeměna bytového domu na dům rodinný vyžadovat stavební úpravy tohoto domu (tedy změnu dokončené stavby) či zda se bude jednat toliko o „administrativní“ změnu (v tomto druhém případě by dle § 127 stavebního zákona mělo postačit pouze oznámení této změny a její odsouhlasení stavebním úřadem, následně by bylo možné zanést tuto změnu do katastru nemovitostí).
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a konzultovat s ním, za jakých podmínek bude dle jeho názoru možné změnit předmětný bytový dům zpět na dům rodinný.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
vyhláška č. 268/2009 Sb. , o technických požadavcích na stavby
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak změnit bytový dům na rodinný dům na katastru nemovitostí kvůli hypotéce, hypotečnímu úvěru
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.