Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj syn složil teoretickou část zkoušky v autoškole na konci června 2017, to znamená, že na praktickou zkoušku má čas do konce roku 2017 (6 měsíců). V mezidobí onemocněl a momentálně není schopen absolvovat praktickou zkoušku. Neradi bychom, aby mu propadla teoretická část a platba za celou autoškolu.

Je možné získat odklad na základě vyjádření lékaře a jak máme postupovat? Komu žádost adresovat a co k ní doložit? Děkuji, Kamila.

ODPOVĚĎ:
Dle § 39/5 zákona č. 247/2000 Sb. platí, že žadatel o řidičské oprávnění musí zkoušky v autoškole úspěšně složit nejpozději do 6 měsíců ode dne zahájení první zkoušky. Pokud žadatel o řidičské oprávnění zkoušky v této lhůtě úspěšně nesloží, je povinen před další zkouškou absolvovat novou výuku a výcvik v plném rozsahu.
Zákon č. 247/2000 Sb. neobsahuje žádné ustanovení, které by umožňovalo udělit ze shora uvedeného pravidla výjimku (a to ani ze zdravotních důvodů).
Je však možné, že provozovatel autoškoly bude ochoten vrátit Vašemu synovi část kurzovného, resp. odpustit Vašemu synovi hrazení (alespoň části) kurzovného při absolvování příští výuky a výcviku. V tomto ohledu závisí vše na smlouvě, kterou Váš syn s provozovatelem autoškoly uzavřel a na dobré vůli provozovatele autoškoly. Žádost o vrácení části kurzovného či o slevu na kurzovném pro příští výuku a výcvik je samozřejmě vhodné doplnit lékařskou zprávou, ze které bude vyplývat, že Váš syn není v současné chvíli zdravotně schopen absolvovat praktickou část zkoušky (a s vyjádřením, jak dlouho bude tento zdravotní stav Vašeho syna pravděpodobně trvat).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 247/2000 Sb. , o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________
► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nesplnění praktické zkoušky z autoškoly do 6 měsíců od teoretické zkoušky - co se bude dít?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.