Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Jak je možné, že někdo v ČR místo polského titulu Lic. , který získal na placené VŠ Edukacja Wroclaw/Hradec Králové, užívá český titul Bc. ? Podle mého se jedná o účelové zastírání původu získaného titulu. Údajně je titul Lic. ekvivalentem českého titulu Bc. Neměl by být, ale absolventem užíván pouze titul zapsaný v uděleném diplomu?

Pokud se jedná o neoprávněné užívání titulu, co jeho uživateli v takovém případě hrozí? Děkuji, Světlana.

ODPOVĚĎ:
Základem Vámi popisované situace je Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Polské republiky o vzájemném uznávání částí studia, rovnocennosti dokladů o vzdělání a dokladů o vědeckých hodnostech a titulech vydávaných v České republice a v Polské republice, která byla podepsána v Praze dne 16. 1. 2006 a součástí českého právního řádu se stala jako sdělení Ministerstva zahraničních věcí publikované ve Sbírce mezinárodních smluv pod č. 104/2006 Sb. m. s. Tato dohoda vstoupila v platnost dne 1. 11. 2006.

Dle článku 4 této dohody platí, že:
- vysokoškolské diplomy, které potvrzují udělení akademického titulu "bakalář" (ve zkratce "Bc.") nebo "bakalář umění" (ve zkratce "BcA.") v České republice, a vysokoškolské diplomy, které potvrzují získání odborného titulu "licencjat" nebo "inzynier" v Polské republice, se uznávají za rovnocenné;
- diplomy uvedené v předchozí odrážce opravňují jejich držitele ucházet se o přijetí k pokračování ve studiu na vysokých školách států smluvních stran podle platných vnitrostátních právních předpisů smluvních stran.

Dle článku 9 dohody jsou pak osoby, kterým byl ve státě jedné smluvní strany přiznán některý z titulů nebo hodností uvedených v článku 4, tj. :
a/ v Polské republice odborný titul nebo hodnost nebo vědecký titul nebo hodnost nebo titul nebo hodnost v oblasti umění a uměleckých disciplín,
b/ v České republice akademický titul nebo vědecká hodnost nebo titul,
oprávněny tyto tituly a hodnosti užívat na území státu druhé smluvní strany v té podobě, v jaké byly přiznány, v souladu s právními předpisy platnými na území státu této smluvní strany.

V příloze dohody jsou pak tituly "bakalář (Bc.) " a "licencjat (lic.) " postaveny na roveň.
Z dotazu nevyplývá, zda se v tomto případě jedná o společný titul (tedy titul dle tuzemské právní úpravy i titul dle zahraniční právní úpravy), který se udílí absolventům vysokých škol, které spolupracují se zahraniční vysokou školou (dle § 47a/3 zákona o vysokých školách).
Dle § 93m zákona o vysokých školách se fyzická osoba dopustí přestupku tím, že úmyslně neoprávněně užívá vědeckou hodnost nebo titul absolventa vysoké školy. Za tento přestupek lze uložit pokutu do 5 000 Kč. Dle mého názoru se skutková podstata tohoto přestupku na Vámi popsaný případ nevztahuje.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vysokoškolský titul Lic. a Bc. - je to totéž?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.